30 / 04 / 2024

Bankalar musluğu kıstı, kredili araç satışları çakıldı!

Bankalar musluğu kıstı, kredili araç satışları çakıldı!

Bankaların kredi musluğunu kısmasından sonra kredili araç satışlarında sert düşüş yaşandı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt konuyu değerlendirdi. 



Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bankaların kredi politikalarının araç satışlarına etkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Cari açık ve enflasyonla mücadele açısından iç tüketimin düşürülmesini desteklediklerini fakat toplam otomotiv sektöründe 700 bin adedin altına gerilemesini istediklerini aktaran Bozkurt, kredi konusunda dengeleri doğru bir noktada tutmak gerektiğine dikkat çekti.

Sözcü'nün haberine göre normal pazar şartlarında kişisel müşterilerin yüzde 70'inin kredi kullanarak araç satın aldığını fakat kredi kısıtlamalarının ardından gelinen noktada bu oranın yaklaşık 20-25'lere düştüğünü söyleyen Bozkurt, bununla beraber kredi kullanan müşterilerin de ortalama 1,5 milyon lira olan bir araç için maksimum 250-300 bin TL kredi kullanabildiğini görmekte olduklarına vurgu yaptı.

Bozkurt, bu açıdan, kredilerin daha fazla kısılmasına ihtiyaç olup olmadığına bakmakta fayda olacağını söyledi.

CARİ AÇIK VE ENFLASYON HEDEFİ SATIŞLARI DÜŞÜRECEK

İçinden geçtiğimiz süreçte en büyük ve en önemli sorununun enflasyon olduğunu söyleyen Bozkurt,  enflasyonla mücadelede ise önceliğin cari açık konusuna çözüm bulmak olduğunu belirtti.

"O nedenle, akla ilk gelen müdahalenin ‘iç tüketimin düşürülmesi' olması da oldukça anlaşılabilir bir durumdur” diye Bozkurt, söz konusu yaklaşımın, otomotiv piyasası açısından toplam pazar adetlerinin düşmesi gibi sonuçları olacağını tahmin ettiklerini anlattı.

Bu durumun her ne kadar ilk bakışta mutlu etmese de orta-uzun vadede enflasyon sorununun kalıcı bir şekilde çözülerek, ekonomik istikrar elde edilmesi açısından ne kadar kritik olduğunun bilincinde olduklarını kaydeden Bozkurt, "O sebeple, ekonomik yol haritasına sabırla destek vermemiz gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Bozkurt ayrıca, kredi konusunda gelecek süreçte önemli olan özellikle kurumsal (filo) müşterilerin krediye erişebilmesi olacağının bilgisini verdi. Gelecek iki senelik süreçte bireysel müşterilerin araç satın almasında ciddi düşüşler olacağı bariz şekilde görülmekte olduğuna vurgu yapan Bozkurt, "Otomotiv pazarını kurumsal (filo) müşterilerin domine edeceği bir sürece girileceği de aşikardır” değerlendirmesinde bulundu.


Kiralık ev ve tatil konaklamalarında devrim niteliğinde uygulama!

Malatya'da 32 adet gayrimenkul satılıyor! Devlet Su İşleri tek tek açıkladı!

Hill Garden Hasköy konut projesi satışta! Yeni proje


Geri Dön