28 / 04 / 2024

Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!

Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!

Bankaların kredi musluklarını kısması, faizlerinin yüzde 3’lere kadar tırmanması konut satışlarının düşmesine neden oldu. Sektörün canlanması için gayrimenkulcüler uygun faizli kredi için harekete geçti. İşte detaylar...



Gayrimenkulcüler uygun faizli kredi için bankalarla masaya oturacak. Gayrimenkul yatırımcısının karşılaştığı finansmana erişim sorununu aşmak ve nakit akışını yönetmek isteyen konut geliştiricileri, bankalarla projelere uzun vadeli uygun şartlarla finansman için görüşmelere başladı. Bankaların kredi musluklarını kısması, fahiş fiyat artışları ve faizlerinin yüzde 3’lere kadar tırmanması konut satışlarına sert düşüş olarak yaşaması sektörü harekete geçirdi.

Finansmana erişim zorluğunu aşmak isteyen gayrimenkulcüler, bankalarla proje finansmanı için görüşmeleri hızlandırdı. Konut kredisinde yüzde 3’e kadar çıkan faizin 0.5 ile 0.8 puana kadar olan kısmını üstlenen ve garantörlük anlaşmaları imzalayan sektör, faiz yüküne omuz vererek düşen satışların canlanmasının yolunu arıyor. 

 Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!

Yüksek enflasyon ve faizin önemli sorun haline geldiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, satışlardaki düşüşün altını çizdi.

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemelere göre, bu sene haziran ayında toplam satışlar aylık yüzde 44,4, ipoteklide yüzde 66,8’lik oranla sert düşüş yaşadı. Bu durumda 2022 yılının ocak-haziran arasındaki satış performansını bir türlü yakalayamayan konuttaki düşüş, haziran ayına da taşındı ve aylık 83 bin 636’ya indi.

Bir önceki senenin aynı ayında 150 bini aşmıştı. İpoteklide ise 40 bin 610’den 13 bin 463’e geriledi. Finansman tarafında ise konut kredisi faizi senelik ağırlıklı ortalama yüzde 33.9 seviyesinde.

 Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!

TUTAR ARTIKÇA FAİZ DE YÜKSELİYOR!

Bankalara göre değişmekle beraber aylık oranlar yüzde 2,49 -3,85 aralığında bulunuyor. Fakat kamu bankaları 250 bin lira üst limitte kredi kullandırırken, bazı bankalar da en çok 3 milyon TL'ye kadar finansman veriyor. Tutar yükseldikçe faiz de artıyor. Ekspertiz değeri 5 milyon TL olan bir evde 2 milyon TL tutarında, 120 ay konut kredisi kullanıldığında ortalama 0,50 puanlık indirim, aylık taksitleri 8.618 TL düşürüyor.

Bu durumda 52 bin 546 TL'lik taksit 43 bin 928 TL'ye, toplam geri ödeme de 6,3 milyondan 5,2 milyon TL'ye geriliyor. Son dönemde maliyet artışları, enflasyon ve kredi faizlerinin artmasıyla alımların gerilediğine dikkat çeken sektör temsilcileri, kişiye özel özel ödeme planlarının yanı sıra, bankalarla da özel çalışmalar yaparak, tüketicinin ihtiyaçlarına destek olmayı hedeflediklerinin altını çizerek, “Finansal çözüm üretme çalışmaları sektöre nefes aldıracaktır” değerlendirmesini yaptı.

 Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!

"TÜKETİCİYE DESTEK OLMAYI AMAÇLIYORUZ"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: ürettikleri projelerde son zamanlarda maliyet artışları, enflasyon ve kredi faizlerin yükselmesi nedeni ile alımların gerilediğine vurgu yaparak, "Satışlarımızın yüzde 60’ı kredili olması ve faizlerin bu kadar yüksek seyretmesi sebebi ile satışlarımızda ciddi yavaşlama oldu." dedi.

Devam eden projelerde çözümün, kendi bünyemizde kredi sağlamak ve vadeleri uzatmak olduğunu söyleyen Özyurt, "Çalıştığımız bankalarda da özel çalışmalar yaparak garantörlük anlaşmaları imzaladık" diye belirtti.

Tüketiciye destek olmayı amaçladıklarının altını çizen Özyurt, "Yatırımcılara kişiye özel çalışma planları yapıyoruz. Bizim ve bizim gibi sektör markalarının finansal çözüm üretme çalışmaları sektöre nefes aldıracaktır" diye kaydetti.

 Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!

YÜZDE 1.99’DAN KREDİ SUNUYORUZ

Boss4 İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş: inşaatı devam eden projelerde şirket bünyesinde vade süresini 60 aya kadar uzattıklarını söyleyerek, "Bunun dışında garantörlük anlaşmamız olan bankalarla özel kredi oranı çalıştık, 1.99 faiz oranı sunuyoruz" diye belirtti.

Müşterilerine kendi imkanları ile alamayacakları oranlar sağladıklarını söyleyen Akkuş, "Ayrıca yatırımcılarımızla kişiye özel ödeme planı yapılandırıyoruz.” diye ifade etti.

KISMİ DE OLSA ANLAŞMA YOLUNA GİDİCEZ

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, konut kredisinde maliyetlerin çok yükseldiğine vurgu yaptı. Bugün 100 bin TL geliri olan ve aylık 40- 50 bin TL taksit ödeyebilecek kişilerin de olduğunu söyleyen Demir, ancak kredilere erişimde sıkıntı yaşandığını aktararak, “10 milyonluk bir konuta 8 milyonluk kredi olması gerekiyor.

Ancak bugünkü şartlarda sınırlı kalıyor konut finansmanı. Bu yılın sonuna doğru bir çözüm getirileceğine inanıyorum” diye ifade etti. Kredi satış için finansman kapsamında bankalarla görüşmeler yaptıklarını belirten Demir, “Kısmi de olsa böyle bir anlaşma yoluna gideceğiz gibi görünüyor. Faizin yaklaşık yüzde 30’unu biz üstlenmiş olacağız” diye ifade etti.

 Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!

YENİ EVİM KAMPANYASINDA DURUM HİÇ İÇ AÇIÇI DEĞİL

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, şu değerlendirmelerde bulundu: Bankalarla görüşmelerimiz var. Kamu bankaları şu anda yüzde 2.49’dan başlayan kredi oranlarıyla konut kredisi vermeye başlayacaklar. Tüketicinin maaşının yüzde 70’ine kadar kredi kullandırabilecekler. Ancak maalesef yeni evim kampanyası konusunda durum iç açıcı değil. Yüzde 0.69 oranlı kredi kullanımı konusunda müracaat dosyalarımız maalesef bankalarda bekliyor. Ümit ediyoruz ki meclisin yetki verdiği, hükümetin düzenlediği ve vatandaşa destek olan bu kampanyayla ilgili olarak bankaların dosyaları hızlı bir şekilde olumlu sonuçlandırarak vatandaşa destek, ekonomiye de katkıda bulunurlar.

DÜŞÜK TAKSİT OLMASI ÖNEMLİ

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, son dönemde kredi sıkılaştırmaları ve makroekonomik oynaklıkların etkisiyle bankaların risk iştahında düşüş yaşandığına dikkat çekti. Konut satışlarında gerçekleşen düşüşe işaret eden Kabadayı, “Toplam konut satışlarında ipotekli satışların payının yüzde 16 seviyelerine kadar gerilediğini görüyoruz. Bu oranın ilk etapta yüzde 35’lere daha sonra yüzde 50’lere kadar yükselmesi yatırımcıların uzun vadeli ve düşük taksitler ile dilediği konuta ulaşması için önemli” dedi. Bankalarla konut kredisi anlaşmaları yaptıklarını söyleyen Kabadayı, “Bir projeye konut kredi limiti tahsisi firmanın mali yeterliliği ve tecrübesi göz önüne alınarak belirleniyor” dedi.

 Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!

KREDİLİ SATIŞLAR KONUT SATIŞLARININ YÜZDE 90'INI OLUŞTURUYOR!

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık: “Kredili satışlar, satışlarımızın yüzde 90’ını oluşturuyor. Şu anda kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle satışlarımız ciddi oranda düştü. Faizlerin yüksek olması konut üretiminde yavaşlamasına neden oluyor, satamayınca da inşaat yapmanın anlamı kalmıyor. Yüksek enflasyon ve yüksek faiz en önemli sorun. Firmalar da bu konuya çözüm bulmak için alternatifler oluşturmaya çalışılıyor.

Demir ve demir dışı metallerde ihracat 7,4 milyar dolara ulaştı!

Başvuru tarihleri açıklandı! 442 bin liraya konut sahibi olun

Maske cezaları nasıl geri alınır? İşte yapılması gerekenler


Geri Dön