03 / 05 / 2024

Kredi kartlarında deprem: Bankalar ticari kredi musluğunu kıstı!

Kredi kartlarında deprem: Bankalar ticari kredi musluğunu kıstı!

Bankalar ticari kredi musluğunu kısmaya devam ediyor. Ticari kredi büyümesi yüzde 4,61'e geriledi. ÖSellikle özel bankalardan kredi kullanımında sert daralma dikkat çekiyor.



Konut kredisi verirken sseçiçi davranan bankalar ticari kredi musluklarını da kısmaya devam ediyor. Ticari kredi büyümesi son iki senenin en düşük seviyesine geriledi. Özellikle özel bankalardan kredi kullanımında sert daralma gözlemlendi.

TİCARİ KREDİLERDE YAVAŞLAMA SÜRÜYOR!

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın Merkez Bankası verilerinden derlediği habere göre, bakıldığında ticari kredi büyümesi yüzde 4,61'e geriledi. Mayıs 2021 tarihinden sonraki en yavaş büyüme oldu. Kur etkisinden arındırılmış bu rakam temmuzun son haftasına ait.

Rakamlara sadece özel bankalar için bakıldığında daralma dikkat çekiyor. Özel bankaların ticari kredi kullandırımında yüzde 12'lik küçülme gerçekleşti. Ticari kredi daralması 4,5 senenin en yüksek seviyesine yükseldi.

Kredi kartlarında deprem: Bankalar ticari kredi musluğunu kıstı!

MERKEZ BANKASI BAŞKANI ALTINI ÇİZMİŞTİ

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da kredilerdeki sıkılaştırmanın altını çizdi.

Erkan, enflasyon raporu sunumunda, "Miktarsal ve seçici kredi sıkılaştırmasının iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz." ifadelerine yer verdi.

Erkan, faiz indirimlerinin etkisinin bu şekilde kuvvetlendirileceğini aktardı.

Kredi kartlarında deprem: Bankalar ticari kredi musluğunu kıstı!

TİCARİ KREDİ NEDİR?

Ticari kredi bankalar tarafından nakit kredi ile teminat mektupları, kefaletler, kontrgarantiler,  aval, ciro gibi gayrinakdi olarak tanımlanan krediler ve bu niteliği haiz taahhütler, satın alınan tahvil ve benzeri sermaye piyasası araçları tümüne deniliyor.

TİCARİ KREDİYİ KİMLER ALABİLİR?

Ticari krediler, ticari faaliyet içerisinde yer alan ve ticari belgelere sahip olan herkes tarafından kullanılıyor. Yani, ticari kredi kullanabilmek için öncelikle faal bir şirketin olması gerekiyor.

Kredi kartlarında deprem: Bankalar ticari kredi musluğunu kıstı!

TİCARİ KREDİ TÜRLERİ NELER?

Taksitli Ticari Krediler
Kullanıma Hazır İşyeri Kredisi.
Franchising Kredisi.
Nakit Destek Kredisi.
Ticari Araç Alımı Kredisi.
Sezonluk Malzeme Kredisi.
Ticari Taksi Plakası Kredisi.
Makine Donanım Kredisi.

Kredi kartlarında deprem: Bankalar ticari kredi musluğunu kıstı!

KONUT KREDİSİ İÇİN BANKALARLA SICAK TEMES

Öte yandan bankaların kredi musluklarını kısması, faizlerinin yüzde 3’lere kadar tırmanması konut satışlarının düşmesine sebep oldu. Sektörün canlanması için gayrimenkulcüler uygun faizli kredi için harekete geçti. 

Sektör, uygun faizli kredi için bankalarla masaya oturacak. Gayrimenkul yatırımcısının karşılaştığı finansmana erişim sorununu aşmak ve nakit akışını yönetmek isteyen konut geliştiricileri, bankalarla projelere uzun vadeli uygun şartlarla finansman için görüşmelere başladı.

Şehitkamil Belediyesi 6 iş yeri satacak! KDV'den muaf iş yeri fırsatını sakın kaçırmayın!

Milyonlarca kişinin gözü yeni maaş zamlarında! Memur ve memur emeklileri müzakere sürecine kilitlendi!

Türk yatırımcılar rotasını İspanya'ya çevirdi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön