28 / 04 / 2024

Konut sektöründe düşük nabız: Kredi faizleri yükseldi satışlar çakıldı! 

Konut sektöründe düşük nabız: Kredi faizleri yükseldi satışlar çakıldı! 

Konut kredisinin yükselmesi ve bankaların kredi musluğunu kısması konut satışlarının düşmesine neden oldu. Bu kapsamda İZEKO Başkanı Güleroğlu, konut kredisi faiz oranlarının aşağı çekilmesi ve limitlerin de yükseltilmesi gerektiğini söyledi.



İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’deki konut satışları ile gündemde yer alan konut kredisi sorununu değerlendirdi.

 Konut sektöründe düşük nabız: Kredi faizleri yükseldi satışlar çakıldı! 

Dünya Gazetesi'nde Özlem Sarsının haberine göre,Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında İzmir’de konut satışı yaklaşık 31 bin adet oldu.  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’de 2023 yılının ilk yarısında konut satış oranlarının geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 70 oranında düştüğünü söyledi. 

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ YÜZDE 2,5'TAN BAŞLIYOR!

Güleroğlu, konut kredisi faiz oranlarının çok yükseldiğini, özel bankaların konut kredi faizlerinin yüzde 2,5’tan başladığını aktardı.

Öte yandan düşük faizli kredilerde ise limitlerinin düşürüldüğüne dikkat çeken Güleroğlu, "Yani bugün bankalar talep edilen kredinin yüzde 25’ini karşılıyor, geri kalan meblağın vatandaşın tamamlaması gerekiyor, vatandaşta da para yok" diye belirtti.

Konut fiyatlarının bir yerde sabitlendiğini bu durumu vatandaşın konut kredisi çekip ev alamadığı için fiyatlar sabit kaldığını söyleyen Güleroğlu, "Yalnız İzmir’de Çeşme Urla, Seferihisar Foça gibi yerlerde fiyatlar hareketli. Bergama, Tire, Dikili gibi ilçelerimizde ise tarım arazilerine talep olduğunu görüyoruz" diye ifade etti.

 Konut sektöründe düşük nabız: Kredi faizleri yükseldi satışlar çakıldı! 

"KONUT KREDİSİ AŞAĞI DÜŞTÜĞÜNDE FİYATLAR ARTIYOR"

Konut kredisi faiz oranlarının aşağı çekilmesi ve limitlerin de yükseltilmesi gerektiğine vurgu yapan Güleroğlu, bunlar yapıldığı takdirde gayrimenkul sektöründe yeniden bir canlılık başlayacağı öngörüsünde bulunarak, konut kredisi aşağı düştüğünde de konut fiyatlarının yüzde 35-50 civarı arttığını belirtti.

Konut kredisinde baskı uygulandığını söyleyen Güleroğlu, "Hükümet şu an nasıl döviz kuru üzerinde baskı uyguluyorsa, konut kredisi oranlarına da baskı uyguluyor" diye açıkladı.

 Konut sektöründe düşük nabız: Kredi faizleri yükseldi satışlar çakıldı! 

"HÜKÜMETİN, ESNAF İLE KÜÇÜK MÜTEAHHİTLERİ DESTEKLEMESİ LAZIM"

Gayrimenkul sektörünün önünün açılması gerektiğini aktaran Güleroğlu, “Sektörümüz 350 iş kolunu içinde barındıran bir büyük bir sektör. 1994 ekonomik krizinden sonra gayrimenkul sektörü ön plana çıktı ve lokomotif sektörlerden biri oldu" bilgisini verdi.

Bu sistem böyle devam ederse küçük müteahhitlerin ve küçük esnafın ayakta kalamayacağını ifade eden Güleroğlu, "Hükümetin sektörümüzü ve küçük esnafı vergi borçları, SGK gibi konularda desteklemesi lazım. Ciddi bir gayrimenkul reformu yapılması gerekiyor" diye talepte bulundu.

 Konut sektöründe düşük nabız: Kredi faizleri yükseldi satışlar çakıldı! 

"KONUT VE SANAYİ ALANI KALMADI"

İzmir ilinde gerek konut gerekse sanayi imarlı arsa bulmanın çok zor olduğunun da dikkat çeken Güleroğlu, “İlimizde OSB’ler kurulması ve gelişmesi lazım. Öte yandan bakıyoruz sanayici de kan ağlıyor. İzmir’de konut alanı da sanayi alanı da yok artık" dedi.

İnşaat yapımı da yok denecek kadar az olduğunu ve müteahhit yapsa bile ya kredi yok ya limitler düşük diyerek çalışmalara ilişkin bilgi veren Güleroğlu, "Binayı yapıp bekletmek zarar. Şu anda TOKİ’den başka kimse konut üretmiyor. Müteahhitlik de bitmek üzere" dedi.

 Konut sektöründe düşük nabız: Kredi faizleri yükseldi satışlar çakıldı! 

"İZMİR'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM HAREKETİ YOK"

Kayda değer bir konut üretiminin olmadığını söyleyen Güleroğlu, "İzmir’de bir kentsel dönüşüm hareketi de yok. Sadece bina yenileme olarak ufak tefek projeler var" diye belirtti.

İzmir'de kentsel Dönüşüm hareketinin başlaması gerektiğini aktaran Güleroğlu, "Ancak bir İstanbul’daki Bursa’daki kentsel dönüşüm gibi bir hareketi maalesef İzmir’de göremiyoruz. Bu konuda da bir dönüşüm hareketi başlamalı. Marka projeler de yok denecek kadar az. Müteahhit artık proje üretmiyor, arsasını elinde tutuyor, şartlar uygun olduğu zaman inşaata başlamayı tercih ediyor. İzmir’in nüfusu gün geçtikçe artıyor, öte yandan da genç bir nüfusa sahibiz. Bu nedenle konut ihtiyacı ve açığı bitmiyor” diye konuştu.

Ucuz ev alayım derken tuzağa düşmeyin! Uzmanlar uyardı: 'Hisseli ev' ilanlarına dikkat!

İstanbul depremi, konut yatırımcısının rotasını değiştirdi!


Geri Dön