28 / 04 / 2024

Ticaret Bakanlığı denetimleri otomobil piyasasında deprem etkisi yarattı! İkinci el otomobilde fiyatlar yüzde 5 geriledi

Ticaret Bakanlığı denetimleri otomobil piyasasında deprem etkisi yarattı! İkinci el otomobilde fiyatlar yüzde 5 geriledi

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri ve Maliye Bakanlığı’nın kredi musluğunu kısmasıyla birlikte ikinci el otomobil fiyatları yüzde 5 geriledi. 



Son zamanlarda otomobil fiyatlarındaki fahiş artış otomobil piyasasında büyük sorunlara yol açmaya başlamıştı. Otomobil almak isteyen binlerce kişi eli stokçular yüzünden araç satın alamazken, ikinci el otomobil fiyatları ise değerinden çok daha fazla fiyatlara satılmaya başlanmıştı.

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri ve Maliye Bakanlığı’nın kredi musluğunu kısmasıyla otomobil fiyatlarında düşüş başladı. Bu denetimlerle zoraki aksesuvar satışının da önü kesilmiş oldu. Hatta bazı bayiler sıfır araçta iskonto dahi uygulamaya başlarken, ikinci el otomobil fiyatları yüzde 5 geriledi. 

 Ticaret Bakanlığı denetimleri otomobil piyasasında deprem etkisi yarattı! İkinci el otomobilde fiyatlar yüzde 5 geriledi

SIFIR ARAÇLAR PİYASALAR ÇIKMAYA BAŞLADI!

İki ay öncesine kadar bayilerde olmayan sıfır araçlar piyasaya çıkmaya başladı. Hatta bazı bayiler liste fiyatına yüzde 2-3 oranında iskonto dahi uygulamaya başladı.

Birinci el araçların olması gereken seviyeleri görmesiyle birlikte ikinci el araçlarda da fiyatlar düşmeye başladı. Fiyatlar yüzde 5 gerilerken bu oran bazı modellerde ise yüzde 10'a kadar çıktı.

 

SİPARİŞ İPTALLERİ OLMAYA BAŞLADI!

Birinci el araç almak için aylar öncesinden sıraya giren vatandaşlara bayiler artık hızlı bir şekilde dönüş yapmaya başladı. Ancak aradaki fiyat farkı nedeniyle sıraya girenler de siparişlerini iptal ediyor. Örneğin mart ayında 1 milyon TL'lik aracın güncel fiyatı 1.5 milyon TL olunca özellikle bu işin ticaretini yapanlar aracı almaktan vazgeçiyor.

Tedbirler öncesinde bu farkı krediyle kapatıp aracı alıyor sonrasında da üstüne kâr koyarak satabiliyordu. Şimdi böyle bir satış yapma imkânı kalmadı. Son bir haftada sipariş iptalleri yüzde 15'i buldu.

 Ticaret Bakanlığı denetimleri otomobil piyasasında deprem etkisi yarattı! İkinci el otomobilde fiyatlar yüzde 5 geriledi

AKSESUAR SATIŞI SONA ERDİ!

Birinci el araçlarda yaşanan bir diğer sorun da aksesuvar alma zorunluluğuydu. Sıfır aracı alabilmek için bazı bayi ya da galeriler vatandaşa zorunlu aksesuvarlar satıyorlardı. 30 bin TL tutacak aksesuvarlarda araç sıkıntısı nedeniyle 150 bin lira isteniyor, vatandaştan adeta haraç kesiliyordu. Alınan tedbirlerin ardından yaşanan durgunlukla birlikte bu durum da ortadan kalkmış oldu.

300 BİN LİRAYA KADAR CEZA KESİLDİ!

Fiyatlarda yaşanan bu gerilemenin en temel sebebi Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler oldu.

Hatırlanacağı üzere bakanlık fahiş artışların önüne geçmek için distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir pazarlamaya 1 Ocak 2024 yılına kadar kısıtlama getirdi. Düzenlemeye aykırı ilan başına 300 bin TL'ye kadar idari para cezası verileceğini bildirdi.

FİYAT DÜŞÜŞÜ DEVAM EDECEK!

A Haber'de yer alan habere göre; OTO Merkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş, otomobil sektörüne yönelik alınan tedbirlerin işe yaradığını belirterek, "Araçta bekleme süresi nedeniyle fiyat farkı oluşuyordu. Özellikle bu işin ticaretini yapanlar fiyat artsa da aracı alıyor, üzerine fark koyup satıyordu. Ancak araç başına 300 bin TL ceza ciddi bir caydırıcı etki yarattı.

Otomobil sahibi olmak isteyenler hemen baksın! Vakıf Katılım 3 ay ertelemeli kredi verecek!

İkinci el araçta uçuk fiyat dönemi bitiyor. Resmen devreye girildi. Artık fazla para alan yandı kül oldu

Geri Dön