26 / 06 / 2024

Bankalardan TL’ye hücum! Vadeli hesapta TL’niz varsa yaşadınız!

Bankalardan TL’ye hücum! Vadeli hesapta TL’niz varsa yaşadınız!

Merkez Bankası liralaşma politikasına yönelik birbiri ardına hamleler yaparken,  bankalar mevduat faizlerini 18 puan yükselterek yüzde 29'lara yükseltti. Buna göre daha önce 100 bin TL'sini 32 günlük vadeye koyan bir vatandaş yüzde 11 faizle 916 TL net kazancı cebine koyuyor.



Merkez Bankası’nın liralaşma politikasına ağırlık vermesi, bankaların TL mevduat faizlerine de yansıdı. Ortalamada yüzde 16 oranını geçen faizler, bazı bankalarda ‘hoş geldin’ veya  ‘tanışma faizi’  adı altında düzenlenen kampanyalarla yüzde 29’lara varan oranlara çıktı.

Politika faizi yüzde 9 ile tek haneli sayılara düşünce, bankaların Türk Lirası mevduatı için verdiği faizleri de inişe geçmişti. Merkez Bankası, bankalarda Türk Lirası oranının artması için bazı değişiklikler yaptı.

Bu değişiklerin birisi de bilançolarında yüzde 60-70 arasında Türk Lirası hedefini tutturmuş olan bankaları ödüllendirme amaçlı uygulamalar oldu.

 Bankalardan TL’ye hücum! Vadeli hesapta TL’niz varsa yaşadınız!

Bu yenilikten faydalanmayı amaçlayan pek çok banka,  mevduat faizlerini yükseltmek için adeta yarışa girdi.

VADELİ HESAPTAN 916 LİRALIK KAZANÇ 2 BİN 500 TL’YE ÇIKTI

Önceki aylarda özel bankaların yüzde 11 oranına kadar inen mevduat faizleri, şu günlerde yüzde 29’lara kadar çıktı. Böylece önceleri 100 bin lirasını 32 günlük vadeye yatıran bir vatandaş yüzde 11 faizle 916 lira net kazanç elde ederken, şimdi yüzde 29 faiz oranına çıkınca, kazancını tam 2 bin 415 liraya yükseltme imkanı buluyor. Bu şekilde eski duruma göre bankada parası olan bir mudi, tam 1.499 lira kâr yapmış oluyor.

İlerleyen haftalarda bankaların TL bazlı mevduat faizinde yüzde 30’u  bulan faiz vermesi ve  bankalar arası faiz yarışının iyice tırmanması bekleniyor.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön