13 / 10 / 2024

Bankaların mortgage yarışı kredi fitilini ateşliyor!

Bankaların mortgage yarışı kredi fitilini ateşliyor!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin 'in bankalara yaptığı konut kredisi uyarısının arka planından acımasız bir kredi rekabeti çıktı




İki banka, kredi uyarısının yapıldığı dönemde atağa geçip sektörde 3 ve 4 'üncülük koltuğuna yerleşti.

Bilgin, konut kredisine getirilen yüzde 75 'lik sınırlamaya karşın bankaların yan yollar deneyerek konutun yüzde 100 'üne kadar kredi verdiklerini bildirmişti. Bankaları kuralları zorlayarak rakiplerinden daha fazla konut kredisi kullandırmaya yönelten en önemli faktörün, konut kredisindeki düşük riskin yanı sıra, sektörde pay kapma yarışı olduğu belirtiliyor.

Sıralama değişti

Konut kredisinde sıra kapma yarışı 3 ve daha sonraki sıralarda yaşanıyor. Sektörde en çok konut kredisi veren Garanti Bankası 'nı 2 'nci sırada Ziraat Bankası izliyor. 2009 'da 3 'üncü sırada Finansbank yer alıyordu. 2010 'da 3 'üncülüğe Akbank yerleşti. Ancak, kredide frene basılması istenen bu yılın ilk üç aylık döneminde atağa kalkan İş Bankası 3 'üncülük; Vakıfbank da 4 'üncülük koltuğuna oturdu. Bu iki banka son ataklarıyla 2 'şer sıra birden atlamayı başardı.

Büyük atak Vakıfbank 'tan

Bankalar, bu yılın ilk üç aylık döneminde 4 milyar 290 milyon liralık ilave konut kredisi dağıttı. Kredide artış oranı yüzde 7.4 olurken Denizbank yüzde 14 'lük artışla oransal bazda birinci oldu. Konut kredilerini yüzde 12.5 artıran Vakıfbank ise 3 ayda dağıttığı 740 milyon lira krediyle bütün bankaları geride bıraktı. mGaranti ve Ziraat bu dönemi frene basarak geçirdi.
Bugün/Erdoğan SÜZER


Geri Dön