06 / 05 / 2024

Bankaların TL mevduat toplama hamlesi faizleri yükseltti

Bankaların TL mevduat toplama hamlesi faizleri yükseltti

MB ve BDDK'nın getirdiği düzenlemelerdeki yükümlülüklerin altına girmek istemeyen bankalar, TL mevduat oranlarını yükseltmek için TL mevduata verdikleri faizleri yükseltmeye başladı.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Merkez Bankası’nın aldığı önlemler doğrultusunda bankalara getirilen menkul kıymet tutma zorunluluğu hem kredilerde hem de mevduatlarda uygulanıyor. Buna göre bankalar, yabancı para mevduatın yüzde 5’ine kadar tahvil tutmak zorunda. Bankalar 2023 yılından itibaren ise TL mevduat oranı yüzde 50 ve yüzde 60’ın altında kalırsa ilave olarak 2 ve 7 puan tahvil tutma yükümlülüğü altına girecekler.

Özel bankaların TL Mevduat oranı düşük

Haberde aktarılan bilgilere göre, BDDK’nın verilerine göre 28 Ekim itibariyle bankacılık sektöründe KKM dahil TL mevduat hesaplarının oranı yüzde 47,6. Kamu bankalarında ise bu oran yüzde 50,59. Yerli özel bankalarda TL mevduat oranı yüzde 47,21 iken yabancı bankalarda yüzde 43,25. Getirilen yeni önlem çerçevesinde daha yüksek oranda tahvil tutmak istemeyen özel yerli bankalar ve yabancı sahipli bankalar da TL mevduat oranlarını yükseltmek için faiz artışına geçti.

TL mevduat faizi KKM’nin üzerinde

Öte yandan Merkez Bankası’nın son üç ayda yaptığı indirimlerle politika faizi yüzde 10,5'e gerilerken KKM faizi ise yüzde 13,5 seviyesine indi. KKM getirisinin düşmesinin de TL mevduatlara uygulanan mevduat faizinin yükselişinde bir diğer etken olduğu belirtilirken yıl sonu bilançolarını iyileştirmek isteyen bankaların bir süre daha mevduat faizlerini yüksek tutacağı beklentisi hakim.

Düşük faiz politikasına tepki: Yeniden gözden geçirilmeli

Türk Lirası mevduata şok faiz. Diğer bankalar takip edecek mi?

Kur korumalı mevduat faiz oranları ne kadar? Kur korumalı mevduat hesaplama nasıl yapılır?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön