28 / 04 / 2024

Başbakan Erdoğan: Van'ı yeniden inşa ediyoruz!

Başbakan Erdoğan: Van'ı yeniden inşa ediyoruz!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Van'da toplu açılış törenine katıldı. Başbakan Erdoğan Van'a bu hafta sonu 2 günde 1,5 milyar liralık yatırım kazandırmaya geldiklerini ifade ederek Van'ı yeniden inşa ediyoruz dedi...




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'da katıldığı toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti:


Depremin olduğu gün bakanlar, milletvekilleri ve ilgili bürokratlarla gece Van'a gittiklerini anımsatan Erdoğan, helikopterle Erciş'e geçtiklerini, incelemelerde bulunduklarını kaydetti.


Erdoğan, daha sonra Van merkeze geldiklerini, buraları sokak sokak dolaştıklarını, gece geç saatlere kadar incelemeler yaptıklarını, gerekli talimatları verdiklerini, arama kurtarma çalışmalarını hızlandırdıklarını anlatarak, barınma, gıda ve ısınma çalışmalarına ivme kazandırdıklarını söyledi.


Başta Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay olmak üzere Çevre ve Şehircilik, İçişleri ve Kalkınma bakanlarının depremin ardından kentte adeta karargâh kurarak, yoğun bir çalışmayı, dönemin Valisi Münir Karaloğlu, bürokratlar, teknokratlar ve sivil toplum örgütleriyle beraber yürüttüklerini anlatan Erdoğan, o çalışmaları hiçbir zaman unutamayacağını dile getirdi.


“ÇALIŞMALAR AKINCI RUHUYDU”


Erdoğan, o çalışmaların bir akıncı ve kardeşlik ruhu olduğunu ifade ederek, "O ancak gönülden gelirse böyle yapılırdı ve böyle yaptılar" dedi.


Yeni bir Van'ın nasıl inşa edilebileceği noktasında yoğun bir gayrete girdiklerine işaret eden Erdoğan, Van'ı asla kendi kaderine terk etmediklerini asla da terk etmeyeceklerini bildirdi.


"Van'ı asla yalnız bırakmadık. Van bizim canımızdır. Van bizim kardeşimizdir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:


"Bingöl'deki depreme nasıl var gücümüzle müdahale ettiysek, Elazığ Karakoçan'daki depreme de aynı ölçüde müdahale ettik. Kütahya Simav depremi için nasıl seferber olduysak, Van depremi için de aynı ölçüde, aynı derecede seferber olduk. İki yılda Van depremi için kullandığımız kaynak eski rakamla 5 katrilyon. Dile kolay, 5 katrilyon. Van, tarihinde böyle bir yatırım görmedi. Toplam bedelini alın böyle bir yatırım yok. Ama biz bu yatırımı yaptık. Niye? Çünkü yeni bir Van inşa etmemiz gerekiyordu. Asla durmayacağız, asla bununla da yetinmeyeceğiz. Van'ın tüm yaralarını sarana kadar, Van'ın tüm sorunlarını çözene kadar çalışmaya devam edeceğiz. Benim sizden bir ricam var, bir isteğim var. Biz size bir söz verdik. Ne dedik? 'Van'ı büyükşehir yapacağız' dedik. Van'ı büyükşehir yaptık mı? Sözümüzde durduk mu? Durduk. Artık Van büyükşehir."


Erdoğan, artık planların tüm Van'da yapılacağını, bu planlarla beraber modern bir şehir inşa edeceklerini ve şehri çok daha güzel inşa edeceklerini dile getirerek, "Ama şehircilik kültürü olan büyükşehir belediye başkanlarıyla bu olur. Belediyecilik bizim işimiz. AK Parti'nin işidir" diye konuştu.


İstanbul gibi bir şehrin belediye başkanlığından geldiğini hatırlatan Erdoğan, oradaki sıkıntıları bilerek, bu illeri büyükşehir yaptıklarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını onun için kurduklarını ve Van'ın da bundan nasibini almasını istediklerini anlattı.


Geri Dön