10 / 05 / 2024

'Baskılar ve zorlama düzenlemeler bankalarda sistematik risk yaratır'

'Baskılar ve zorlama düzenlemeler bankalarda sistematik risk yaratır'

Bankalara getirilen düzenlemelerle, faizlerin düşürülmesi hedeflenirken bir yandan da kamunun kolay borçlanması sağlanmaya çalışılıyor. Peki bu bir sistem krizine dönüşür mü? Yani bankaların ardı ardına devrildiği 2001 krizine benzer bir tablo ortaya çıkar mı? İşte eski bankacıdan önemli uyarılar...



Merkez Bankası'nın bankalara getirdiği düzenlemelerle ilgili sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Babuşçu, ekonomi yönetimine bankalara getirilen düzenlemeler konusunda eleştirilerde bulundu. Babuşçu bankaların sistematik risklerle karşı karşıya kalabileceğini, günü kurtarmak için açıklanan tedbirlerin her geçen gün serbest piyasadan biraz daha uzaklaşılmasına neden olduğunu ifade etti.

"Faiz düşürülürken kamu kolay borçlansın isteniyor"

Babuşçu, yabancı para mevduata yönelik olarak; bankaların, her durumda hesaplanan yükümlülük tutarı için toplam mevduat içinde yabancı para mevduat payı, yüzde 40’ın altında ise yüzde 5, yüzde 40 ile yüzde 50 arasında ise yüzde 7, yüzde 50’nin üstünde ise yüzde 12 menkul kıymet tesis edilmesi zorunluluğu getirildiğini kaydetti. Ekonomi yönetiminin bankaların döviz mevduatlarını azaltıp TL mevduatları artırmayı bir yandan da kamunun borçlanmasını kolaylaştırmayı planladığını kaydeden Babuşçu, böylelikle bankaların faiz oranlarının da düşürülmeye çalışıldığını kaydetti.

"Döviz mevduat oranı yılbaşına kadar düşmez"

Merkez Bankası verilerin göre toplam mevduatın yüzde 53'ünü döviz mevduatları oluşturduğunu ifade eden Babuşçu, bu oranın yılbaşına kadar yüzde 50'nin altına düşmesinin mümkün görünmediğini dile getirdi. Bankaların döviz mevduat payını düşürmek için bu müşterileri bankadan uzaklaştırmak zorunda kalacaklarını kaydeden Babuşçu bunun da sistem dışına çıkmaya sebep olacağını savundu. Bankaların düşük faizli uzun vadeli kamu borçlanma araçları almaya zorlanmalarının gelecekte faizler yükseldiğinde bankalar için sistematik risk yaratabileceğini de dile getiren Babuşçu, ekonomi yönetiminin bir başka düzenlemeyle de bankaların belirlenen alanlar dışında kredi kullandırmasını önlemeyi ve kredi faizlerini baskıyla düşürmeyi hedeflediğini ifade etti.

"Piyasa ekonomisinden uzaklaşılıyor"

Bankaların düşük faiz oranlarıyla kredi kullandırmaya zorlandığını ancak ilerde bir faiz artışı olduğunda bu durumun bankalar için ciddi zararlar yaratabileceğini vurgulayan Babuşçu, "Bankaları bağlayıcı, belirli şekillerde hareket etme konusunda baskı yapan, piyasa ekonomisinin ötesine geçen zorlayıcı kurallar getirmiştir" ifadesini kullandı. Piyasa ekonomisinden her gün biraz daha uzaklaşılırken ekonomi yönetiminin zorlamalarla piyasayı yönlendirmeye çalıştığını ifade eden Babuşçu,  günü kurtarmak için alınan bu önlemlerin gelecekle ilgili riskler yarattığını ifade etti.

Merkez Bankası bankalara savaş mı ilan etti? Bankacılıkta kriz riski var mı?

Merkez  Bankası'ndan bankalara döviz saati uyarısı

Merkez Bankası'na zor sorular! Paranın kaynağı nedir? Neden sürekli artıyor?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön