03 / 05 / 2024

Batman Devlet Hastanesi projesinin akıbeti TBMM'de!

Batman Devlet Hastanesi projesinin akıbeti TBMM'de!

Batman Devlet Hastanesi projesinin akıbeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Batman Devlet Hastanesi projesinin akıbetine ilişkin soru önergesi verdi. Sındır, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Sındır, ''Aşağıda yazılı olarak yer alan “Batman Devlet Hastanesi Projesi” ile ilgili sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin KOCA tarafından, Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim'' diye konuştu.

Sındır, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında, 2015-2024 yılları arasında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması planlanan 2015100-145185 Proje No'lu “Batman Devlet Hastanesi Projesi” bulunmaktadır. Proje, 100.000 m2 alanda 500 yataklı hastane yapımını kapsamaktadır. Proje toplam tutarı 350.000.000 TL olup, bugüne kadar herhangi bir harcama yapılmamıştır. 2021 yılı yatırım programında projeye ayrılan ödenek 35.000.000 TL'dir. Proje başlangıç tarihi üzerinden altı yıl geçmiş olmasına rağmen herhangi bir harcama yapılmamış olması ve 2021 yılı için sadece proje toplam tutarının onda biri kadar ödenek ayrılması, projenin zamanında bitirilmesiyle ilgili soru işaretlerine yol açmaktadır. Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programına göre, Sağlık Bakanlığı'nca 2015-2024 yılları arasında tamamlanması planlanan “Batman Devlet Hastanesi Projesi” yatırımlarının tamamlanması süreci ile ilgili aşağıda yer alan sorularımın yanıtlanmasını saygıyla dilerim.''

 Batman Devlet Hastanesi projesinin akıbeti TBMM de!

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in soruları:
1. Projenin başlangıcından bugüne 6 yıl geçmiş olmasına rağmen herhangi bir harcama neden yapılmamıştır?

2- Projenin temeli ne zaman atılacaktır? Projenin ne zaman bitirileceği düşünülmektedir?

3- Projenin bitiş tarihi olan 2024 yılının sonuna kadar tamamlanması mümkün müdür?

4- Batman Devlet Hastanesi Projesi kapsamında bugüne kadar hiç harcama yapılmamış, 2021 yılı için 35.000.000 TL ödenek ayrıldığı görülmektedir. 2021 yılında ayrılan ödenek ile hangi işler yapılacaktır?

5- 2021 yılında belirlenen ödenek harcanarak projenin yüzde kaçı tamamlanacaktır?

6- 2021 yılından sonra geri kalan 3 yıllık süre içerisinde projenin toplam bütçesinden geriye 315.000.000 TL kalacaktır. Belirtilen bu tutar kalan sürede projeye ayrılarak proje tamamlanabilecek midir? 

7- Yatak sayısı, yoğun bakım ünitesi sayısı, teknolojik özellikleri, klinik hizmetleri, yararlanacak insan sayısı, sağlık ve yardımcı personel sayıları açısından Batman Devlet Hastanesi'nin kapasiteleri ne olacaktır?

8- Özellikle Covid-19 pandemisiyle sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacın artması değerlendirilerek, 2025 yılı için proje hedefleri, hastane kapasitesi ve imkanları revize edilmiş midir? Bakanlığınız tarafından projelendirilen hastane için projenin başlangıcından bugüne kadar hangi işler için hangi usulle ihaleler yapılmıştır?

9- Yapılmış olan ihalelerin konusu nedir ve ne zaman yapılmışlardır? İhalelerin bedelleri ne kadardır, kaç kişi/kurum ihalelere teklif vermiştir? İhaleleri kazanan yüklenici firmalar kimdir ve hangi bedelle 
ihaleleri almışlardır?

10- Batman'daki sağlık imkânlarının ilin ihtiyaçlarını kaldıramaz durumda oluğu ve yetersiz kaldığına dair tespitler yapılmıştır. O nedenle Devlet Hastanesi projesinin biran önce Batmanlıların hizmetine sunulması hayati önem taşımaktadır. Bu durum  düşünüldüğünde, projede hiç ilerlenmemesinin açıklamaları nedir?

11- Projede başlangıcından bugüne hiçbir adım atılmaması durumu endişe vericidir. Bu durum, Batman ilinde yaşayan vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açmış mıdır? Bu konuyla ilgili gerekli önlemler alınmış mıdır?

12- Batman Devlet Hastanesinin yapılacağı yerin rant gözetilerek değiştirildiğine dair iddialar gündeme gelmiştir. Bu iddialar doğru mudur? Hastanenin yapılacağı yer neresidir? Gerekçeleri nedir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön