10 / 01 / 2025

Batman tarla ve köy konumunda görünüyor!

Batman tarla ve köy konumunda görünüyor!

Batman'ın sayısallaşma oranının düşük olduğunu belirten Harita Topografı uzmanları, bu yüzden kent merkezindeki çoğu parsellerin grafik olduğundan ölçülemediğini bu yüzden de Batman'ın tarla ve köy konumunda göründüğüne dikkat çektiler.



Batman'ın sayısallaşma oranının düşük olduğunu belirten Harita Topografı uzmanları ve emlakçılar, bu yüzden kent merkezindeki çoğu parsellerin (sınırların) grafik olduğundan ölçülemediğini belirttiler. Uzmanlar, sayısallaşma olmadığı ve parsellerin ölçülemediğinden dolayı Batman'ın tarla ve köy konumunda göründüğünü vurgulayarak, bunun sıkıntılara neden olduğunu ifade ettiler.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Batmanlı Harita Topografı uzmanları ve emlakçılar, yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

 

“Resmiyette parsellerin ölçümü yapılamıyor”

Harita Topografı Veysi Söğüt, konu hakkında değerlendirmede bulunarak, “Batman’da sayısallaştırmanın oranı düşük olduğu için çoğu parseller grafiktir. Grafik olduğundan dolayı parseller ölçülemiyor. Sınırlar yüzünden kavgalara, hata ölüm ve yaralanmalara neden oluyor. Hisseli satışlar da sıkıntılar olduğundan tapu devirleri olmuyor. Batman hala tarla ve köy konumunda görünüyor. Batman merkezinin yarısının sayısallaştırma olmaması büyük mağduriyettir. Resmiyette parsellerin ölçümü yapılamıyor. Parsel sınırları belli değil ve buda çarpık kentleşmeyi beraberinde getiriyor.” dedi.

 

“Sayısallaştırma olmadığından halk arsasını veya evini gerçek değeriyle satamıyorlar”

Sayısallaştırma olmadığından Batman Belediyesinin hisseli satışlara izin verilmediğini söyleyen Söğüt, “İmar Planı içinde olup Tapu Kadastro Müdürlüğü (TKM) hisseli için gönderdiği tapu devirlerine belediye olumsuz yazıyla cevap veriyor. Sayısallaştırma veya 18. Madde uygulamaları için belediye ihaleye açmıyor. Komşu ve akrabalar arasında sınırlar yüzünden sürekli yaralamalı ve ölümlü kavgalarla sonuçlanıyor. Sayısallaştırmanın TKM ve Belediyenin 18. Madde uygulamaları yapmadığı için vatandaşlar arsasını veya evini gerçek değeriyle satamıyorlar. Sayısallaştırma zamanında yapılmadığı içinde parsellerin kaymasıyla sonradan da sıkıntılar çıkıyor. Kentleşme olduğu için sayısallaştırmaların olduğu yerlerde dâhil sayısallaştırmadaki kaymaların belediye tarafından 18. Madde yapılmadan çözülemez.” ifadelerini kulandı.

 

“Sayısallaştırmanın olmaması yerleşim alanları hala tarladır”

Emlakçı Abdulcelil Kaya ise, yedi yıldır emlakçı olduğunu belirterek, "Batman eski yerleşim alanları yaklaşık 20 mahalle sayısallaştırılmamış. Batman’ın neredeyse yarısı yerleşim alanı olmasına rağmen resmiyette tarla görünüyor. Sayısallaşmamış mahallelerde vatandaşlar evinin bir katını satmak isteyince sayısal olmadığı için tapu verilmiyor. Mülkiyet sahipleri satışlar yapamıyor. Tek sebebi de sayısallaştırmanın olmaması yerleşim alanlarının hala tarla olmasındandır." İfadelerine yer verdi.

“Batman kentleşmeye rağmen tarla görünüyor”

Bu asırda bu tür sıkıntıların olmaması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Yetkililerin bu sayısallaşmaları yapması gerekiyordu. Sayısallaşma olmamış yerlerde komşu ve akrabalar arasında sınır belirlemede sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıları mühendislerde çözemiyor. Bir evin sınırı belirlemesinde ya mahallenin hepsi ölçülecek ya da hak ihlali olacak. Bu durumda da bir dönem tarla olan ve hala tarla görünen yerler kentleşmiş ne kadar ölçülse de sıkıntılar yaşanıyor. Yetkililerin buna biran önce çözüm bulmaları gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

“Sayısal olduğu zaman mülk sahipleri milim milim mülkünü ölçebilir”

Kaya, daha sonra, “Mülkiyet sahibinin tapusunda mülkü her ne kadar görünse de sayısallaştırma olmadığından tapudaki mülklerin yerleri belli değildir. Sayısal çok önemlidir. Sayısal olduğu zaman mülk sahipleri milim milim mülkünü ölçebilir. Sayısallaşmanın olduğu yerde mülk sahibi ne kadar satmak istese satar. Ama sayısal olmayan yerlerde mülk sahibi beş daireden bir daire satamıyor. Ya hepsini satacak ya da hiç satamayacak. Çözülemeyen bu sorunlar birçok kavgaların başlama sebebidir. Mülk sahipleri mülkleri var, ama yerleri net belli değildir. Mülk sahiplerin mülklerinin sınırları belli değil, bunu hiçbir şekilde kullanamıyor yada başka yeri kullanıyor. 7 senedir bu işin içindeyim parsellerin sayısallaştırması olmadığındanhemen hemen her hafta sınır kavgaları oluyor.  Evini satmak veya ev almak isteyen vatandaşlar büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorlar.” İfadelerini kaydetti.


Batman Yön Gazetesi


Geri Dön