04 / 05 / 2024

Beklenen haber geldi! Emekli ve memur maaşları belli oldu!

Beklenen haber geldi! Emekli ve memur maaşları belli oldu!

Milyonlarca emekli ve memur aylarca beklediği zamlarına kavuştu. TÜİK bugün sabah saatlerinde enflasyon rakamını açıkladı. Böylece emekli ve memurun alacağı zam oranları ve maaşları belli oldu...



TÜİK tarafından sabahın erken saatlerinde enflasyon rakamları açıklandı. Hemen ardından emekli ve memurların alacağı zam oranı da netleşti. Enflasyon oranı Haziran ayında yüzde 1,94 yükseldi. Enflasyon oranlarının belli olması ile birlikte ne çok merak edilen konu, kim ne kadar maaş alacak? İşte merak edilenler...

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; enflasyon rakamı milyonlarca emekliyi, memuru ve sosyal yardım alanları çok yakından ilginediriyor. Çünkü zam oaranlarında hesaplaması enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. TÜİK enflasyon rakamını açıkladıktan sonra emekli ve memurların zam oranları da netleşmiş oldu.

Beklenen haber geldi! Emekli ve memur maaşları belli oldu!

YENİ ZAM ORANI BELLİ OLDU 

Yeni rakamın açıklanmasıyla 13 milyon emeklinin maaşı arttı. 3.5 milyon memur yeni maaş aldı. Kıdem tazminatı tavanı yükseldi. Yaşlılık aylığı arttı. Evde bakım maaşı yenilendi. Engelli maaşları arttı. İşçi emeklileri Temmuz ayından itibaren %8.45 zam alacak.

Temmuz ayında memur maaşlarında yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. Memur maaşlarına yüzde 5,45 zam yapılacak.

Beklenen haber geldi! Emekli ve memur maaşları belli oldu!

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 4 BİN 330 LİRA! 

Yeni zam oranlarının belli olması ile birlikte gözler kmin ne kadar zam aldığına çevrildi. En düşük memur maaşı yeni zam oranı ile birlikte  4 bin 330 lira oldu. En düşük Bağ-kur esnaf emekli maaşı ise 2 bin 350 lira oldu.

En düşük Bağ- kur tarım emekli maaşı bin 860 liraya yükseldi. En düşük SSK emekli maaşı ise 2 bin 624 lira oldu.Yeni zam ile birlikte valinin mevcut maaşı 14.835 liradan 15.643 liraya yükseldi.

Araştırma görevlisinin mevcut maaşı 7.596 liradan 8 bin 9 liraya çıkacak.
Uzman doktorun (1/4) yeni maaşı 9 bin 314 liradan 9.821 liraya çıkacak. Öğretmenin yeni maaşı ise 6.049 liradan 6.378 liraya çıkacak.

Mühendisin (1/4) yeni maaşı 8.001 liradan 8.437 liraya çıkacak. Avukatın yeni maaşı 7.639 liradan 8.055 liraya çıkacak.

Beklenen haber geldi! Emekli ve memur maaşları belli oldu!

'YÜZDE 3'LÜK HAKLARI VAR' 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: Emeklilerimiz için sözleşmeden yüzde 3'lük bir oran var. Daha sonra bu oranın üzerine enflasyon rakamı ekleniyor. 5 aylık enflasyon 6.39 civarıydı. 1.94 de buradan geldi. Bu şunu gösteriyor. Bizim beklentimiz 7.60-7.70 civarında, bunun üzerinde bir zammın gelebilme ihtimali. Şöyle söyleyelim... Bu veriler bu enflasyon rakamları yaklaşık 7 milyonu bulan emeklilerle birlikte mevcut çalışanları da kapsayan bölümün toplu sözleşmeden olan yüzde 3'lük hakları var.

Daha sonra da 6 aylık enflasyon farkının üzerine koyacağız ki bu da 7.67'lerin üzerinde bir rakamı gösteriyor bize. Yani Haziran ayı enflasyon rakamının beklentinin de üzerinde gelmesi açıkçası maaş-zam beklentisi olan kesimin alacağı zammın daha yüksek değerlendirilmesini de beraberinde getirecek.

Beklenen haber geldi! Emekli ve memur maaşları belli oldu!

'BEKLENTİNİN ÜZERİNE ÇIKMIŞ OLDU" 

Geçen ay 0.89 civarıydı aylık enflasyon. Yani bu ay 1.94 seviyesine gelmiş durumda. Aslında şunu da görmek mümkün... Kamuoyunda da hep şu söyleniyordu. İşte "memur emekli zamları verilecek bu ay dolayısıyla bu ayın rakamları düşük çıkabilir." deniliyordu. Tam tersine oldu. Piyasa beklentisinin de çok çok üzerinde bir rakam çıktığı görüldü. Bundan sonraki süreçte bu rakamları değerlendirdiğimizde özellikle yıllık bazda enflasyonu değerlendirdiğimizde bu hem Merkez Bankası'nın ç0ok üzerinde çıkmış oldu. Hem de piyasanın beklentinin üzerine çıkmış oldu.

Tabi bunda bir sürü etki var. Henüz pandeminin etkilerini biz daha enflasyon üzerinde henüz görmedik açıkçası. Aynı zamanda biliyorsunuz hem doğal gaza vs. gelen bazı fiyat düzenlemeleri vardı. Bunların etkisi de yansımış değil açıkçası. Ama buna rağmen bu rakam yüksek çıktı. Enflasyon yüksek çıkmasına kesinlikle sevinmiyoruz ama memur-işçi açısından alacakları zam açısında bu rakamlara son derece değer atfediyoruz.''

Emekliye temmuz müjdesi: 441 liraya kadar zam!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön