02 / 05 / 2024

Berlin'e gecekondu dikti, tapusunu alıp otel yapacak!

Berlin'e gecekondu dikti, tapusunu alıp otel yapacak!

Yozgatın Curali köyünden Osman Kalının öyküsü bu. Berlinin ortasında yarım dönüm yer çevirdi ve ortasına gecekondu dikti. Seneye tapusunu alıp otel konduracak



Berlinin tam orta yerinde bir gecekondudayım. Derme çatma bir bina, girişinde Türk ve Alman bayrakları asılı. İçeride bir masa, bir sedir, bir de üzerinde çaydanlığın fokurdadığı bir ocak var. Gerisi çer çöp...

Kenarda bir çalı süpürgesi, duvarda ise sarkan tespihler ve namaz saatlerini gösteren, Türk Federasyonu takvimi var.
İçinde bulunduğum alan, Berlin şehir planında Türk bahçesi-Osman Kalın olarak geçiyor. Osman Kalın 86 yaşında, Yozgat Curalili. Berlin şehir planına geçişi ise Türkler Almanyaya uyum sağladı mı sorusuna verilecek en sıradışı cevap.

25ten 500 metrekareye

Makarayı başa saralım, 1982ye gidelim. 1964te Almanyaya misafir işçi olarak gelen Yozgat Curali köyünden Osman Kalın, camiye gidip gelirken Doğu ve Batı Berlini ayıran duvarın dibinde bir yeşil alan görür. Artık emeklidir, yapacak işi yoktur. Dur ben buraya biraz bitki dikeyim deyip 25 metrekarelik alanı çitle çevirir. O 25 metrekare zamanla genişlemeye başlar, bir de kulübe konar bahçeye.

Batı Berlin Belediyesi müdahale etmek ister ama şans Kalından yanadır. Çünkü bahçenin bulunduğu alan yasal olarak Doğu Berline aittir, duvar yanlışlıkla ileriden çekilmiştir. Kısacası Osman Kalın, Doğu Berlinnin Batıda kalan toprağında yıllarca özgür kalır.

1989da duvar yıkılır, 1991de tamamen kaldırılır. Osman Kalın, bahçesinin duvardan sonra açıkta kalan kenarına Ne olacak ki deyip iki metre ileriden çit çeker. Sonunda bahçe büyüye büyüye 500 metrekareye ulaşır. Kulübe de bir eve dönüşmüştür çoktan.

Çatıya çıktı, yıkım durdu

Ama artık iki Berlin birleşmiştir, Berlin Belediyesi eli kuvvetlenmiş bir şekilde çıkar Osman Kalının karşısına. Sürekli mektup gönderirler, Çık buradan diye... Fakat bu kez de Kreuzberg ve Mitte ilçeleri arasındaki tartışmanın ortasındadır bahçe. Senin mi, benim mi sorusuna cevap bulamaz iki ilçe ve bu kargaşadan 10 yıl boyunca sıyrılır Osman Kalın.

1996da hem bu evi hem de civardaki evsizlerin barakalarını yıkmak üzere belediye dozerlerle kapıya dayanır. Osman Kalın çatıya çıkar, Ölürüm de çıkmam stratejisini başarıyla uygular. Alman polisi bakar ki çare yok, Kalının komşusu Papaz Müllerin de araya girmesiyle sadece barakaları yıkıp ayrılır. Senato da bir biçimde kabullenir gecekondunun varlığını.

2012de tapusunu alacak

Kalın ailesi bu evde hiç oturmaz ama yıllardır korurlar alanı. Şimdi Osman Kalın yaşı ve sağlığı nedeniyle gelemiyor ama oğlu Mehmet Kalın tutuyor nöbeti. Bahçeyi ve evi boş bırakmıyorlar; çünkü 2012de 30. kullanım yılını doldurup tapu almaya hak kazanacaklar. Planı, tapuyu alınca altyapıyı düzeltmek; çünkü burayı otele çevirmeyi düşünüyor.

Almanlar da işgal etmiş

Kısacası bir tür uyanıklıkla Kalın ailesi Berlinin orta yerinde 500 metrekarenin sahibi oluyor. Toprağı istila etmişsiniz, yaptığınız yanlış değil mi diye soruyorum, verdiği cevap yanlışı katmerliyor: Almanlar Yahudilerin mülklerini istila etmişler, şimdi biz de onlarınkini ediyoruz.
Milliyet/Miraç Zeynep Özkartal


Geri Dön