Beton fiyatları kriz yarattı! İnşaatlar durma noktasında!
Başta Denizli ve Bursa olmak üzere bazı illerde hazır beton firmalarının, maliyet artışlarını neden göstererek, aldıkları siparişleri iptal edip fiyatlarda güncelleme talebinde bulunması, inşaatçılardan tepki almasına neden oldu.
“Sıkıntıyı ilgili bakanlıklara taşıyacağız”
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, inşaat meslek komitesi üyeleriyle toplantı yaparak beton fiyatlarındaki sorunu ele aldı. Sıkıntıyı TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara ileteceklerini belirten Erdoğan, “Hazır beton firmaları 6 ay önce 250 ila 500 TL arasında fiyattan anlaşmış üyelerimize, 31 Mart’a kadar süre verdiler. Anlaşmalardaki fiyatları 750 TL olarak güncelleyeceklerini, bundan sonraki yeni işler için ise 1000 TL fiyat belirlediklerini bildirdiler. Sözleşmeli alışverişlerdeki fiyatların güncellenecek olması, üyelerimizi çok zor durumda bıraktı. Sorunun çözümü için, ilgili komitelerimiz ve üyelerimizle istişare halindeyiz. Sıkıntıları TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara da taşıyacağız” açıklamasını yaptı.
Sipariş iptalleri Bursa’da da var
200 üyesi bulunan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç ise, benzer sipariş iptallerinin Bursa’da da yaşandığını söyledi. Son dönemde fiyat artışları nedeniyle beton firmalarının yaklaşımının değiştiğine dikkat çeken Andıç, şu açıklamayı yaptı: “Bugün bağlantı yapmak istersek maksimum iki aylık sürede betonu çeker ve kullanırsak anlaşma yapılıyor. Bizim işimiz minimum iki yılda biten işler. Kaba inşaatı bir yıl kabul ederseniz bağlantı yapacağınız betonu bir yıl gibi bir sürede çekebilirsiniz. Firmalar şu anda buna müsaade etmiyor. Bir de eski bağlantılar var. 6 ay önce bağlantı yapmış firmalara da henüz daha almadıkları beton için para iadesi teklif eden, bağlantısını iptal eden firmalar var. Bursa’da C3 beton fiyatları şu anda KDV hariç 760 lira. Çimento fiyatları ise son bir yılda metreküpü 180 liradan 800 liralara geldi. Bu kadar zam yapacak bir pozisyonun olmadığına inanıyoruz. Tabii ki enerji maliyetlerinden etkileniyorlar. Ama son 1.5 yıldır yapılan zamlar bu girdi maliyetlerinin üzerinde. Bu zamları yönetemeyen inşaat sektörü daralmaya doğru gidiyor. Tüm bunları körükleyen ve dikkat çekilmesi gereken konu ise yapılan çimento ihracatıdır. İnşaat sektörünün daralması 200 üzerinde sektörün de daralması demektir. Bunun yansımaları ülke açısından ağır olacak.”
İnşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışı inşaat sektörünü zor durumda bıraktı. Ev almak isteyen vatandaşlar için artık ev almak hayal oldu. Bu durum karşısında inşaat teslimleri gecikecek, hatta zaman zaman durma noktasına bile geleceği söyleniyor. Ayrıntılar haberimizde...