02 / 05 / 2024

Bezm-i Alem Vakıf Üniversiteleri kuruluyor

Bezm-i Alem Vakıf Üniversiteleri kuruluyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul'da Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi adıyla vakıf üniversitesi kurulacak



TBMM Başkanlığına sunulan Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasına dair tasarıya göre, İstanbul'da, Bezm-i Alem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani mazbut vakıfları adına Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, kamu tüzel kişiliğine sahip Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulacak. Üniversite; tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri ve eğitim
fakülteleri, sağlık bilimleri, adli bilimler ve eğitim bilimleri enstitüleriyle sağlık hizmetleri meslek yüksekokulundan oluşacak.

Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi faaliyetlerini, bu Kanunun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren en geç 6'ncı ayın sonuna kadar statüsünü devam ettirecek. Tasarıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü kadrosunda olup da Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesinde çalışan personele ilişkin geçiş hükümleri de düzenleniyor. Hastanede çalışanlardan talep edenler üniversite kadrosuna dahil edilecek. Üniversiteye geçiş yapmak istemeyen personel ise Sağlık Bakanlığına veya Vakıflar Genel Müdürlüğünce merkez ve taşra teşkilatlarında ihtiyaç bulunan birimlere atanacak.

Tasarının gerekçesinde, Türkiye'nin çok genç nüfusa sahip olduğu, bu nüfusun yükseköğretime önemli bir talebi bulunduğu belirtilerek, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında üniversitelerin açıköğretim ve diğer yükseköğretim
kurumları hariç önlisans, lisans ve lisansüstü programlarında eğitim gören toplam 1 milyon 606 bin 822 öğrencinin 123 bin 525'inin vakıf üniversitelerinde eğitim-öğretim yaptığı kaydedildi. Devlet kaynakları yerine, kendi kaynaklarıyla, kazanç amacı gütmeden vakıflar tarafından Kanunla kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip vakıf üniversitelerinin, Türk yükseköğretiminin ayrılmaz bir parçası ve önemli bir bölümünü oluşturduğu ifade edilen gerekçede, yeni kurulacak vakıf yükseköğretim kurumu Türkiye'nin genç nüfusunun yükseköğretim talebini karşılamakta yardımcı olacağı bildirildi.
AA


Geri Dön