06 / 05 / 2024

Bina enkaz bedeli nedir?

Bina enkaz bedeli nedir?

Bina enkaz bedelinin ne olduğunu ve nasıl hesaplandığı merak ediliyor. Bu konuda son zamanlarda oldukça internette arama yapılıyor. İşte merak edilen bina enkaz bedeli!



ENKAZ BEDELİ KİME VERİR?

Enkaz durumunda bu enkaz bedelinin kime verildiği de çok sık sorulan sorular arasında yer alıyor. 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu yer alıyor. Bu kanun halk arasında kentsel dönüşüm kanunu olarak biliniyor. Bu kanun ile riskli yapılarda oturan ev sahipleri ve kiracılar için yapılacak olan yardımı içeren kanundur. Devletle anlaşan yapan ve riskli olduğu gerekçesiyle evinden çıkarılan mülk sahipleri veya kiracılar için bu kanunun 5. maddesi gereğince ya geçici bir konut tahsis edilir ya da evleri yeniden bitene kadar kira yardımında bulunulur. Bu kapsamda mülk sahibi, kiracı ya da aynı hak sahibi dışında kalan kişilere de enkaz bedeli ödemesi olarak aynı yardım da yapılabilmektedir.

ENKAZ BEDELİ NASIL HESAPLANIYOR?

Kentsel dönüşüm alanı içinde bulunan arsanın üzerindeki her şeyin bir bedeli vardır. Tanzim edilen muvafakat senedinde alacak kısmına yazılan bu bedellerin hepsine  enkaz bedeli adı verilir. Eğer dönüşüm alanında bulunanlardan tapu kaydı olmayan gecekondular varsa, gecekondu sahiplerine enkaz bedelinin yüzde 10 kısmı ödenir. Gecekondu sahiplerinin idare ile sözleşme yapması halinde enkaz bedelinin %90’ı düşülerek proje alanından ev sahibi olabilirler. Ancak bu durum maliklerin ve diğer hak sahiplerinden birim kalması halinde geçerlidir. Gecekondu sahiplerine yer kalmaması durumunda ödeme enkaz bedelinin %10’u olarak hesaplanır ve yapılır.

Kısaca anlatırsak, 6306 sayılı "afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi" hakkında kanunla birlikte 5393 sayılı "Belediye kanununun 73. maddesinde (kentsel dönüşüm projesi uygulanan yerlerdeki gecekondular)" için enkaz bedeli hesaplanır.

Kamu işçilerinin ek ödeme tarihleri belli oldu mu?

Emekli maaşı taşıma işlemi nasıl yapılır? Banka değişikliğinde promosyon ne kadar?

Tapuda yeni düzenleme! Taşınmaz satış sözleşmelerini noterler mi yapacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön