29 / 04 / 2024

Bina sağlamlık testi talebinde patlama yaşandı! İşte süresi ve maliyeti!

Bina sağlamlık testi talebinde patlama yaşandı! İşte süresi ve maliyeti!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketinin ardından özellikle 2 bin yılı öncesi yapılan binalarda yaşayan kişiler depreme dayanıklılık testi yaptırmak için sıraya girdi.



Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrasında deprem dayanıklılık testine olan ilgi arttı. Özellikle eski ve deprem riskinin fazla olduğu yerlerde yaşayan vatandaşlar arasında test yaptırma talebi yüzde 100 oranında artış yaşandı.

Bina sağlamlık testi talebinde patlama yaşandı! İşte süresi ve maliyeti!

ÜCRETİ KAT MALİKLERİ ÖDÜYOR

Oturduğu binanın riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyenler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığın tarafından belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor. Bakanlığın resmi internet sitesinde, risk tespit raporu için başvuru yapılacak belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar bulunuyor. Özellikle belediyeler tarafından ve yalnıza betondan numune alınarak yapılan tarama işlemi sonrası risk tespit raporu kısa süre içinde çıkabiliyor. Fakat binanın çeşitli yerlerinden karotların alındığı, farklı işlemlerin yapıldığı ve numunelerin laboratuvarlarda incelendiği ayrıntılı tarama için daha uzun zamana ihtiyaç duyuluyor. Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri öderken, söz konusu testi yaptırmak için binada oturan kişilerden bir kişinin başvurması yeterli oluyor. Karot raporu olarak da bilinen bina dayanıklılık testinden sonra binaların depreme karşı riskli olup olmadığı belli oluyor.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön