15 / 05 / 2024

Bina sağlamlık testi talebinde patlama yaşandı! İşte süresi ve maliyeti!

Bina sağlamlık testi talebinde patlama yaşandı! İşte süresi ve maliyeti!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketinin ardından özellikle 2 bin yılı öncesi yapılan binalarda yaşayan kişiler depreme dayanıklılık testi yaptırmak için sıraya girdi.



BELEDİYEDEN BİNA PROJENİZİ ALIN

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ayrıntılı bir raporun ortaya konduğu ve başvurana bir yol haritası niteliğinde raporun hazırlandığı bina dayanıklılık testinin nasıl yapıldığını açıkladı. Türkkan, Kahramanmaraş merkezli meydan gelen iki büyük deprem felaketinden sonra İstanbul'da da riskin yükselmesi nedeniyle vatandaşların panik halinde olduğunu belirterek, herkesin binasının durumunu merak ettiğini ifade etti.
Ülkede şu anda deprem yönetmeliğinin çok açık olduğunu ve her şeyin net tanımlandığını söyleyen Türkkan, insanların oturduğu konutla ilgili tereddüdü bulunması halinde ilk iş olarak belediyeye giderek binanın mevcut projesinin alınması gerektiğini bildirdi. Türkkan, "Mevcut proje alındıktan sonra buna ilişkin binada çalışma yapıp mevcut proje ile binanın uyumlu olup olmadığını tespit ediyoruz. Bu çok önemli bir konu. Zira resmi projeler ile binalar arasında uyumsuzluk da söz konusu olabiliyor" dedi.

Bina sağlamlık testi talebinde patlama yaşandı! İşte süresi ve maliyeti!

KAPSAMLI RAPOR BİR AY SÜREBİLİR

DEGÜDER Başkanı Türkkan, deprem dayanıklılık testinin adımlarını kısa bir şekilde özetleyerek, sürecin binanın projesinin doğru uygulanıp uygulanmadığının tespitiyle başladığını, kolonlardaki donatı tespitlerinin yapılması, betondan numune alınması, demirlerin pas payının kaldırılarak düz ya da nervürlü olup olmadığına bakılmasından sonra devam ettiğini, devamında zemin etüdü yapılması gerektiğini, son olarak statik analiz ve performans analiziyle binada güçlendirme/ dönüşüm yapılıp yapılamayacağı ya da güçlendirmenin nasıl yapılacağına karar verildiğini söyledi.

Tespitlerin gerçekleştirilmesi numunelerin alınması, laboratuvarlarda inceleme yapılması ve zemin etüdünün ardından raporun çıktığını belirten Türkkan, "Bir kişi 6-7 katlı, 20 daireli bir yer için müracaat ettiğinde sonuçların alınması, statik analiz yapılması 30 gün sürebilir." İfadelerini kullandı.
Türkkan, kapsamlı bir bina dayanıklılık testinin meskenin büyüklüğüne göre farklılık gösterebildiği kaydederek, "Böyle bir raporu hazırlamak için binanın komple elden geçirmek gerekiyor. Ücret binanın büyüklüğü ve işlemlerin çerçevesine bağlı olmak şartıyla değişebilir. Bina başına test maliyeti 20 bin TL’den başlıyor" dedi.

EPDK’dan doğalgaz ve elektriğe ilişkin tehdit gibi açıklama! “Bunu yapanlar bedelini ağır öder!”

Dolara ilişkin nokta atışı tespitler yapmıştı! Şimdi de dolar alımı için en müthiş tarihi açıkladı!

BİM’de deterjan 130 TL’ye, tuvalet kağıdı 26.50 TL’ye, kağıt havlu 28.50 TL’ye düştü! 7 Mart 2023 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön