10 / 05 / 2024

Binaların inşasında mağaza yapımı şartlara bağlı olacak! Resmi Gazete'de yayımlandı! 

Binaların inşasında mağaza yapımı şartlara bağlı olacak! Resmi Gazete'de yayımlandı! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, planlı alanlar imar yönetmeliğinde düzenlemeye gitti ve içinde konut olan vinaların zemin katlarında konut dışı fonksiyonların yapılabilmesinin belirli koşullara bağlandığını açıkladı. 



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; yönetmeliğe göre, içinde konut olan zemin hariç 4 kat ve üzeri binalarda kapalı çıkma olamayacak. 

Zemin+4 katı aşmayan binalarda ise kapalı çıkma yapılması halinde; kolonların, Türkiye bina deprem yönetmeliği kriterlerine uygun kirişler ile birbirine bağlanması şartıyla çerçeve teşkil edilmesi zorunlu olacak. 

Binaların inşasında mağaza yapımı şartlara bağlı olacak! Resmi Gazete de yayımlandı! 

Bitişik nizam parsellerde bitişik yapılacak olan binaların arasında yönetmelik gereği bırakılması gereken deprem derz boşluğu kadar mesafenin parsel sınırı itibarıyla bırakılması da şart olacak. 

Bu boşluğun dışarı bakan tüm cepheleri, yapıların salınım yapmasına engel teskil etmeyecek şekilde hafif malzemeler ile bina boyunca kapatılarak can ve mal güvenliği sağlanacak. 

Binaların inşasında mağaza yapımı şartlara bağlı olacak! Resmi Gazete de yayımlandı! 

MİMARLIK KRİTERLERİ DE AÇIKLANDI 

Mimari estetik değerinin arttırılarak şehirlere kimlik kazandırılması için, nüfusu 50 bini aşan belediyelerde yapılacak umumun kullanımına mahsus olan bina ve ticari yapıların mimari proje müellifliği, en az 5 sene mesleki tecrübeli ve en az 10 bin metrekare ile en az 4 farklı yapının projelendirilme sürecinde aktif olarak yer aldığını belgeleyen mimarlarca yapılabilecek. 

Zemin kat hariç olacak şekilde 5 ila 7 kat arasındaki binaların statik proje müellifliğini; en az 3 sene mesleki tecrübeli, 8 ila 15 kat arasındaki binaların statik proje müellifliğini 5 seneden çok mesleki tecrübeli, 15 kat üzeri binaların statik proje müellifliğini ise 7 seneden çok esleki tecrübeli inşaat mühendisleri gerçekleştirebilecek. 

Yönetmelikte ayrıca belirli yükseklikteki binaların inşasına ilişkin mühendislik hizmetlerinin kriterleri ile ilgili de hükümler bulunuyor. 

İşte Resmi Gazete'de yayımlanan söz konusu yönetmelik...


Geri Dön