29 / 04 / 2024

Binanın riske girmesi nasıl anlaşılır?

Binanın riske girmesi nasıl anlaşılır?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısında binanın riske girmesi nasıl olur ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor.



Binamız yığma bina olup zemin katta projesine uygun iki adet menfez var.  Ancak yöneticimiz hiç yeri yokken üç adet daha menfez açtı ve binamızı riske soktu.  Bunun üzerine de risk raporu ile çevre müdürlüğüne başvurmuştur.  Bunun bir müeyyidesi yok mu? • I.Ö. 


Doğrusu böyle bir iş yapmak için nasıl bir ruh haline sahip olunması gerektiğini tahmin ediyorum. Binada kaç kişi ikamet ediyor bilemiyorum ama sırf risk raporu almak ve kentsel dönüşüme sokmak için bu iş yapıldı ise birincisi bunun maddi tazminat yönünden bir yaptınmı var. Yani yöneticiniz binaya hasar vermekle hem de deprem riskine sokacak kadar ağır hasar vermekle bir tazminat yükü altına girmiştir. Bu işin hukuki yönü. İşin ikinci bir hukuki yönü daha var. Binanızda yönetici bulunduğuna göre binanızda kat irtifakı veya kat mülkiyeti var. Bu durumda kat malikleri olarak yasa dışı açılan menfezleri kapatmak gibi bir hakkınız var. Zira duvarlar ortak yerlerdendir ve adı yönetici dahi olsa hiçkimse buralara müdahale edemez. Bir üçüncü cephe işin cezai yönüdür. Sizlerin malına zarar vermek ve hatta ölüm tehlikesi yaratacak şekilde kasdi harekette bulunmak suçtur. Bu nedenle cezai yaptınm söz konusudur. Bir yönetici binada tek hakim değildir. Yönetici ya kanunun kendisine verdiği görevi yapar veya kat malikleri kurulunun aldığı kararlan uygular. Kendi dilediği gibi iş yapamaz hele hele kasden zarara uğratmak gibi bir eylemi olamaz. Bana kalırsa yukandaki hukuki işlemleri yapın ve en kısa zamanda kat malikleri kurulunu toplayıp bu vatandaşı azledin. Zira yığma binalarda duvarlar taşıyıcı unsur olduğundan bu kişi sizi riske sokmuştur. Bu nedenle karşılaşacağınız idari kararlar için de idare mahkemesinde dava açmanız mümkün. 


Posta 


Geri Dön