Ekonomi

BİST'ten 4 hisseye tedbir kararı

Banka hisseleri üzerinden yaşanan spekülasyonun ardından hisselerde hareketlilik devam ediyor. Borsa İstanbul, yapılan incelemelerin ardından 4 hisseye Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında tedbir uygulanacağını açıkladı. 

Ucuz kalmış banka hisselerinin üzerinden yapılan spekülasyonlar, vadeli piyasalardaki pozisyonları nedeniyle batan onlarca yatırımcı, bu yatırımcıları yaptıkları gereksiz özgüvenli işlemleriyle batıran birkaç oyuncunun iyice köşeye sıkışması…

Bu durumun beraberinde aracı kurumları da çok daha riskli bir pozisyona getirmesi ve tüm borsa şirketlerinin üzerinde son haftalarda oluşan büyük baskı… 

Takasbank formülünün de devreye sokulmasıyla devamında büyük bir kabusa dönüşebilecek likidite faciası şimdilik yoluna koyulmuş görünüyor.

BİST'TEN 4 HİSSEYE TEDBİR KARARI;

AKSU ENERJİ (#AKSU)
Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi kapsamında AKSU Enerji payları 03 Ekim 2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 02 Kasım 2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ya da kredili işlemlere konu edilemeyecek.

DOĞU ARAS ENERJİ (#ARASE)
ARASE Enerji şirketi payları da 03 Ekim 2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 02 Kasım 2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ya da kredili işlemlere konu edilemeyecek.

GİMAT MAĞAZACILIK (#GMTAS)
Öte yandan GMTAS payları da yine 03 Ekim 2022 tarihli hafta işlemlerden (seans başından) 02 Kasım 2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ya da kredili işlemlere konu edilemeyecek.

TEK-ART TURİZM (#TEKTU)
Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi kapsamında alınan kararla birlikte son olarak TEKTU payları da 03 Ekim 2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 02 Kasım 2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ya da kredili işlemlere konu edilemeyecek.

EKİM AYI İTİBARİYLE...

Öte yandan Ekim ayı içerisinde bilançolar bir bir gelmeye başlayacak. İlk gelecek bilançolar banka bilançoları olacak. Dolayısıyla da ilk reaksiyonun yeniden bankalar üzerinden gerçekleşmesinin şaşırtıcı olmayacağı aşikar.

Fakat bundan sonrasında ise işi sağlama almak için en akıllıca görünen öneri olabilir, şayet bilanço beklentilerini hazır fiyatlar da düşmüşken bu seviyelerden, beklentisi yüksek hisselerde yavaş yavaş satın almaya başlamak. Borsanın yukarı yöne dönüşüne önderlik etmese bile zaten yüksek beklentiyle alınabilecek benzeri tür hisseler için güzel bir alım fırsatı oluştuğu ortada.

Editörün Notu: Bu haber bir yatırım tavsiyesi değildir.