Bitcoin (BTC) yükselmeye devam edecek mi? İşte yanıtı!
Küresel ekonomideki enflasyon dalgası her geçen gün artış yaparken merkez bankaları enflasyonu engellemek için enstrümanlarını kullanmaya kaldığı yerden devam ediyor. Kripto para piyasası da değişkenlik gösteren gündeme ayak uydurmaya çalışıyor.
Kripto para piyasasında uzun zamandır görülmeyen dar alandaki yükseliş grafiği harekete geçti. Bitcoin'deki hızlı yükseliş alt coinlere de tesir etti.
Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; dünya genelinde yaşanan enflasyon sorununun çözümü için tüm merkez bankaları inisiyatif alarak elinden geleni yapmaya çalışıyor. Merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için faiz yükseltirken, bu hamlenin kısa vadede bu durumun önüne geçmeyeceği görülüyor. Enflasyondaki hızlı artış bu durumu teyitliyor.
Koronavirüs pandemisinde talebin azalmasıyla yavaşlayan ekonomi nedeniyle arz da azalmıştı. Pandemide uygulanan izolasyon, karantina gibi zorlu günlerin geride kalmasıyla birlikte aşırı talep oluştu. Talebin arzdan fazla olması fiyatları yukarı çekti. Sadece arz ve talep tarafında değil, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş da dünya ekonomisi için kötü günlerin tetikleyicisi oldu. Değerli maden, petrol ve gıda arzında büyük rol oynayan Rusya ve Ukrayna fiyatların yükselmesinde başrol oynamaya başladı. Birçok ülkenin Rusya’ya karşı ekonomik savaş açması da sorunları katmerlendirdi. Rusya ise bu durumdan şu an için kârlı çıkmaya başlamış gibi görünüyor. Ekonomik açıdan ithalatını azaltan Rusya, petrol ve doğal gazı da Ruble ile satmaya başladı. Bu da Ruble’yi olmadığı kadar güçlü hale getirdi.
FİYATLAMALAR YENİDEN OLUŞMAYA BAŞLADI
Küresel ekonomilerde enflasyon dışında birçok sorun yaşansa da fiyatlamalar genel anlamda enflasyon üzerinden yapılıyor. ABD borsaları bir süredir düşüş eğilimindeydi. ABD’de resesyon yaşanma ihtimalinin artması, Euro/dolar paritesinin 20 yılın dibine gelmesi, altına olan talebin düşmesi ve fiyatının gerilemesi, petrolün mevcut Rusya-Ukrayna savaşı ile güçlü seyretmesi, petrolün olası ABD resesyonunda gerileme göstereceği kanısı, enerji açığı bulunan Avrupa’nın Rus gazına ihtiyacı, tüm dünyada değer kazanan doların üretim üssü olan Asya’da işleri terse çevirme ihtimali gibi bu ve bunlara benzer sebepler piyasalarda hızlı fiyat hareketlerine neden oluyor.