17 / 05 / 2024

Bitcoin piyasası kimlerin elinde? 

Bitcoin piyasası kimlerin elinde? 

Araştırmalara göre; göre, kripto para birimi Bitcoin'in yüzde 27'lik kısmı, piyasa kullanıcılarının on binde birinin elinde tutuyor. 



ABD'de özel bir kurum olan ve kar amacı gütmeyen Ulusal Ekonomi Araştırma Bürosu, 10 bin Bitcoin yatırımcısının ki bunlar tüm BTC sahiplerinin sadece yüzde 1'ini oluşturuyor, 5 milyon BTC'ye ve sirkülasyondaki 18.9 milyon coin'in yüzde 27'sine sahip olduğunu öne süren bir çalışma yayımladı.

Akşam'da yer alan habere göre; yüzde bir"lik dilimde yer alan yatırımcılar, yaklaşık 232 milyar dolara eşit BTC'ye sahip. MIT Sloan School of Management'ta finans profesörü olan Antoinette Schoar ile London School of Economics'ten Igor Makarov tarafından yapılan çalışma, Bitcoin'in düşünüldüğü kadar merkeziyetsiz olmadığını göstermeyi hedefliyor. 

Bitcoin piyasası kimlerin elinde? 

Schoar, "14 yıldır var olmasına ve yarattığı hype rağmen, hala merkezi bir ekosistem" dedi. WSJ raporuna göre; bahsi geçen Bitcoin sahiplerinin, ABD'deki zenginleri tarafından kontrol edilen dolardan daha fazlasını kontrol ediyor. Birleşik Devletler Federal Rezervi'nden alınan verilere atıf yapılan raporda, bu yüzde 1'lik dilimde yer alan yatırımcıların ABD'nin en zenginlerinin servetinin yaklaşık üçte birine sahip oldukları ifade edildi. 

Yeni rapor, Bitcoin'in çıkış noktalarından biri olan merkeziyetsizliğin sadece lafta olduğunu göstermesi sebebiyle kripto topluluğu tarafından endişe verici olarak karşılanabilir. Quantum Economics'in kurucusu Mati Greenspan'a göre, dolaşımdaki Bitcoin arzının büyük bir kısmı Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından kontrol ediliyor. Cointelegraph'a konuşan Greenspan, "Satoshi tüm BTC'lerin yüzde 5'inden fazlasına sahip" dedi.

 Bitcoin piyasası kimlerin elinde? 

"Bitcoin sahipliliği, zamanla daha fazla el değiştirmesi üzerine tasarlanmıştır. Fakat fiat(itibari para) için tam tersi durum söz konusudur."

BTC'nin dolaşımdaki arzının çoğunun görünüşte kimse tarafından kontrol edilmediğini belirtmek gerekiyor. Bu miktarlar muhtemelen sonsuza kadar kayıp olarak kalacak. Kripto sigorta şirketi Coincover'a göre, erişim kaybı sebebiyle yaklaşık 4 milyon BTC sirkülayon dışında kaldı.

Altcoinler boğa sezonuna hazırlanıyor!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön