16 / 06 / 2024

Borsa yatırımcısına uyarı! Yükselişe aldanmayın

Borsa yatırımcısına uyarı! Yükselişe aldanmayın

Dün işleme açılan borsa, ilk günde yüzde 10’a yakın arttı. Bu hızlı çıkış sonrasında kâr satışı gelme olasılığının arttığına dikkat çeken uzmanlar, yatırımcılara ‘sakin ve temkinli olun’ açıklaması yapıyor.



“Tedbirlerin çok tartışılan algoritmik işlemlerin hızını kesmesi bekleniyor”
Kaan Kutsar/GCM Yatırım Analisti:

“Borsa İstanbul, beş iş günü kapalılık halinden sonra tekrar açıldı. SPK, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul, BDDK ve Varlık Fonu’ndan yapılan açıklamaların piyasada talep arttırıcı ve arz kısıcı pek çok etkiye sahip olacağını düşünüyoruz. Diğer yandan Borsa İstanbul Başkanlığı, 55 şirkette uygulanan tedbir kurallarını kaldırıldı. İşlem limitlerini güncelledi. Bu tedbirlerin özellikle çok tartışılan algoritmik işlemlerin hızını kesmesi bekleniyor. Aynı zamanda endeks üzerinde ağırlığı olan pek çok şirket geri alım programı açıkladı veya önceden açıkladığı geri alım programlarını genişlettiğini duyurdu. MSCI Türkiye ETF Fonu’nun 14 Şubat’ta yüzde 8,30’luk yükseliş gösterdiğini de not edelim. Ayrıca MSCI Endeksi’nde Türkiye’nin ağırlığı da artırıldı. Tüm bu gelişmelerin borsada pozitif etkiye sahip olacağını kestirmek güç değil. Yatırımcıların açılışın ardından ilk dönemde sakin olmasını tavsiye ederiz.”

“Yüzde 10’luk bir yükselişi temel nedenlerle açıklayamıyoruz”
Serhat Gürleyen/İş Yatırım Araştırma Direktörü:

“Borsa İstanbul (BİST), zorunlu deprem molası sonrası rekor güçlü bir yükselişle açıldı. Bireysel emeklilik sisteminde (BES) kamu katkısında hisse senedi ağırlığının artırılması ve şirketlerin geri alım açıklamaları yükselişin arkasındaki temel gerekçe. Deprem nedeniyle Türkiye ekonomisinin fay hattında bir kırılma öngörmüyor, borsadaki satış dalgasının alışa dönmesini bekliyorduk. Ancak piyasalar kantarın topuzunu kaçırmış durumda. Deprem nedeniyle ağır kayıplar yaşayan bir ekonomide yüzde 10’luk bir yükselişi temel nedenlerle açıklayamıyoruz. Geçmiş veri, Borsa İstanbul’da yüzde 7’nin üzerinde yükseliş olduğunda kâr satışı gelme ihtimalinin arttığını söylüyor. Ancak dün satıcısız kapanan hisselerin fazlalığı, yükselişin devam edebileceğine ve endeksin 5.100 seviyesindeki direncini deneyeceğine işaret ediyor. Kamu alımı nedeniyle yükseliş devam ederse sonraki direnç seviyesi 5.400.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön