Borsada seçim öncesi neler oluyor? Seçim sonuçları borsayı nasıl etkileyecek? Uzman isim bir bir anlattı!
Meksa Yatırım GMY- Figen Özavcı Gümülcineli, seçim durumuna da değinerek borsa ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. Peki borsada seçim öncesi neler oluyor? Seçim sonuçları borsayı nasıl etkileyecek?
Ekonomimcom'dan Burcu Göksüzoğlu'nun haberine göre; Meksa Yatırım GMY- Figen Özavcı Gümülcineli, "Seçim sonrasıyla ilgili senaryoların da çok fazla fiyatlanmaya başladığı bir 15-20 günden geçiyoruz aslında. diyerek, borsanın yalnızca yukarı yönde değil, aşağı yönde de bir fiyatlama gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
Seçimin ardından ortaya çıkacak ortama ilişkin pozitif ya da negatif yönde yatırımcıların tercihlerine göre bir fiyatlama olduğunun altını çizen Figen Özavcı Gümülcineli, önümüzdeki üç gün oynaklığın fazla olacağını dile getirdi.
Figen Özavcı Gümülcineli, açıklamasında "Türkiye'nin ekonomik göstergelerine baktığımızda bundan sonra ekonomi yönetimi çok ağır bir yükle aslında işe başlıyor olacak" ifadelerine yer verdi ve yüksek enflasyona öncelik verilirse bu sefer büyüme tarafında bir yavaşlama olabileceğini, bu nedenle zor bir süreç olduğunu aktardı.
Gümülcineli, "Seçim öncesi yabancı girişi oldu mu borsaya?" sorusunu da yanıtladı ve hisse bazında olduğunu söyledi.
Bu soruya verdiği yanıtta, "Bankacılık sektöründe mesela var. Yaklaşık son bir aydır belli aralıklarla, bazı haftalarda realize edip gidenler de olsa, bankacılık sektörü özelinde bu tarz yabancı alımları takip ediyoruz" ifadelerini kullandı ve seçim öncesinde bir pozisyon almak isteyenlerin olduğunu vurguladı.
Burada risk almak isteyenlerin de olduğunu aktaran Gümülcineli, "Bunun devamında koşullar sağlanırsa bu artarak devam eder. Geçmiş yıllarda böyle oldu" dedi ve Borsa İstanbul'a giriş olur ama en yoğun bono için gelinebileceğinin altını çizdi.
Borsada rallinin hangi şartlarda oluşacağı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Figen Özavcı Gümülcineli, "Borsanın cazibe teşkil edebilmesi için belli koşulları sağlamamız lazım. Bir regülasyon kısmı, iki para politikası kısmı, üç hukuk kısmı. Burada aslında iş öngörülebilir olmaktan geçiyor" dedi ve öngörülebilir olunduğunda portföy şirketleri ile yerli yatırımcıların da pozisyon alacağına, yatırımcının da geleceğine vurgu yaptı.
Ralliyi kimin yaptırdığının önemi olmadığını aktaran Gümülcineli, ralli olacak ortamın yaratılmasının önemli olduğunu söyledi ve "Siz ortamı yarattığınızda biri gelir burayı alır. Buranın bir fiyatı var. O fiyatın altındaysanız biri gelip pozisyon alır" açıklamasında bulundu.
Meksa Yatırım GMY- Figen Özavcı Gümülcineli söz konusu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Seçim 2'nci tura kalırsa borsada neler olur?
Can sıkılır açıkçası. Her şeyi el yordamıyla tuttuğumuz bir dönemden geçiyoruz. Kamunun yoğun baskısıyla dar bir banta sıkıştırılmış bir kur takip ediyoruz. Faiz tarafında bir baskıyla kredi faizleri düşük duruyor. Bunun uzaması tabii ki bazı mekanizmaları zorlayıcı bir etki yaratacaktır. Sonuçta dolar TL, sadece spekülatif amaçla alınmıyor. Şirketlerin talepleri de var. İthalat, ihracat yapan şirketler işlerini çevirmek zorundalar ve bu da dolar talebi yaratıyor. Dolayısıyla bu süre uzadıkça şirketler zorlanacaktır. Mümkün olduğu kadar kısa bir sürede biterse daha iyi olur. Uzarsa piyasada bir çalkantı yaratabilir. Bu belirsizlikle ilgili sürenin uzaması her halükarda sonuçtan bağımsız bence bir oynaklık yaratır.
Farklı seçim sonuçlarına göre borsada beklentiler nasıl?
Hükümet geçtiğimiz aylarda Mehmet Şimşek gibi Ortodoks politikalar dediğimiz yüksek faizle enflasyonu önceleyen ekolden biriyle görüşünce seçimden sonra daha Ortodoks politikalara dönecek hissiyatı vermişti piyasaya. Piyasada bu nedenle kim gelirse gelsin Ortodoks politikalara dönülecek şeklinde bir düşünce oluşmuştu. Fakat sonrasında Cumhurbaşkanı'nın düşük faiz politikasının devam edileceğine yönelik birtakım açıklamaları oldu. Bu da seçimden sonra var olan hükümet kalırsa şu an var olan sistemin devam edeceğini düşündürdü bize.
Muhalefet tarafında ise Millet İttifakı geldiğinde daha Ortodoks politikalar uygulanacağını düşünüyoruz. Ayrıca üçüncü bir olasılık daha var. Önümüzde yerel seçim olduğu için tam enflasyonu önceleyen direkt yüksek bir faiz ortamına geçiş olmayabilir, yani ılımlı Ortodoks bir politika da görebiliriz. Şu an politika faizimiz aşağı bir noktada dengelenirken mevduat faizleri 30'larda, 35'lerde, kredi faizleri daha yüksek bir yerde dengeleniyor. Bu ılımlı diye tabir ettiğimiz şu an var olan aslında kitap haline yakın bir faiz oranında dengelenme olup böyle bir dönem gitmesi. Güçlü bir Ortodoks politika tabii ki enflasyonu önceliğe alıp daha yüksek bir faiz perdesinden giriş yapan politika. Son gelen yabancı raporlarda bu politikalara göre beklenti inanılmaz değişiyor. Çok geniş bir marj var. Son dönemdeki borsada yaşadığımız sert oynaklığın temelinde de bu yatıyor.
Kurbanlık fiyatları bu yıl kaç TL olacak? 1 koyun ne kadar? 1 ton dana kaç lira?
Ev sahipleri, konutlarını kiraya vermekten kaçıyor! İstanbul’da boş konut sayısı 400 bini geçti!