30 / 04 / 2024

Borsada yüksek çıta! Alan kazanıyor

Borsada yüksek çıta! Alan kazanıyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,33 kazançla 5.447,23 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını yaparken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 5.515,67 puana çıkardı. İşte tüm detaylar...



Sadece 4 kez gerçekleşti

Bloomberg’den Jan-Patrick Barnert’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi, bu yılki çöküşünün ardından tarihi bir uyarıyla karşı karşıya.

ABD hisse senetleri için art arda düşüş yaşanan yılların nadir olması yatırımcıları umutlandırıyor. Bu nedenle bu yılki düşüşün ardından 2023 yılında da borsaların tekrar düşüşe geçme olasılığı çok düşük gözüküyor.

Tarihsel verilere bakıldığında ise 1928 yılından bu yana, S&P 500 Endeksi’nin iki yıl üst üste yalnızca dört kez düştüğü görülüyor: Büyük Buhran, İkinci Dünya Savaşı, 1970'lerin petrol krizi ve bu yüzyılın başında patlayan dot-com balonu.

Endeksin neredeyse 100 yıla varan geçmişine bakıldığında, bu tür durumların yani art arda iki yıl düşüş yaşanmasının açık bir şekilde istisnai olduğu görülüyor. Yine de art arda iki yıl düşüş yaşanması halinde, ikinci yıldaki düşüşlerin birinci yıldakinden her zaman daha derin olduğu görülüyor. Tarihsel olarak bakıldığında, art arda düşüş yaşanan yıllarda, ikinci yıl yaşanan düşüşün ortalama yüzde 24'lük bir değer kaybına neden olduğu görülüyor. Bu oran, bu yılki yaklaşık yüzde 20'lik düşüşün de üzerinde bir düşüşe karşılık geliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön