Borusan ABD’ye ‘çelik’ için vergi davası açıyor!
Türk çelik boru üreticilerine ABD’de yüzde 35.8 anti-damping vergisi çıkartıldı. Teksas’ta fabrika açacak olan Borusan’a ise yüzde 15.9’luk telafi edici vergi hesaplandı. Borusan mahkemeye gidiyor
Küresel ekonomik krizi tüm dünyada koruma duvarlarını yükseltti. Çelik ihracatında en büyük ikinci pazarımız olan ABD, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 9 ülke için petrol ve gaz kuyu boruları satışı için anti damping ve telafi edici vergi soruşturması açtı. ABD’de yerel üreticilerin yaptığı başvuru üzerine verilen bu kararda Türk çelik boru üreticileri için önce yüzde 4.78 anti damping vergisi hesaplandı.
Herhangi bir teşvikten faydalanmadıkları ortaya çıkarken Türk şirketlerine, telafi edici vergi oranı ise hesaplanmadı. Ancak, açıklanan bu ön inceleme sonuçlarına ABD’li yerel üreticiler ve çeşitli kanallar vasıtasıyla yapılan itirazlar üzerine, Türk çelik boru üreticileri için ön inceleme sonucunda bulunamayan telafi edici vergi oranı yüzde 25.76 olarak revize edildi. Bu baskılar sadece Türk şirketleri için değil, bu ülkeye önemli oranda ihracat gerçekleştiren Güney Kore Vietnam, Hindistan nezdinde de yoğunlaştırıldı.
Türklere % 35.8 vergi
ABD Ticaret Bakanlığı, 11 Temmuz 2014 tarihinde inceleme sürecinin nihai oranlarını açıkladı. Bu kapsamda ABD, Borusan Mannesmann dışında Türk çelik boru üreticileri için yüzde 35.,86’lık vergi tespit etti. Telafi edeci vergide Borusan Mannesmann’a ise yüzde 15.89’luk bir oran hesaplandı. Bu vergi oranları, International Trade Commission’ın sırası ile 25 Ağustos 2014’te anti-dampingi ve 23 Eylül 2014’te ise telafi edici vergide vereceği karar sonrasında resmi hale gelecek.
Konuyla ilgili Borusan Mannesmann’dan KAP’a yapılan açıklamada, hukuk dışı ve hiç bir geçerliliği olmayan savlar oluşturularak ABD Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve soruşturma sürecinin etki altına alınmaya çalışıldığı belirtildi. Karara tepki gösteren çelik boru üreticisi şirket, “Şirketimiz için herhangi bir anti damping vergisi hesaplamamış ancak, yüzde 15.89 seviyesinde bir telafi edici vergi oranı hesaplamıştır. Telafi edici vergi oranın tespitinde, Amerika Ticaret Bakanlığı’nın geçerliliği şüphe götürür bazı kabullere dayanarak Türkiye’deki sıcak saç fiyatlarının devlet tarafından sübvanse edildiğini kabul etmesi en önemli etkendir” denildi. Açıklamada, “Şirketimiz, ABD’li yerel üreticiler tarafından önemli şekilde etki altına alınan bu inceleme sürecinin sonuçlarına karşılık hukuk sistemi içerisinde mücadele vermeye devam edecektir” dedi.
‘Mahkemeye vereceğiz’
Adıyaman’daki Neşe Fabrikası’nın açılış töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Borusan CEO’su Agah Uğur, ABD’de yapımına başlanan fabrikanın bu yıl ekim ayında açılacağını bildirdi. ABD’nin Türk şirketlerine çıkardığı anti-damping vergisine de değinen Uğur, ülkede kayagazı için boru talebinde üretimin tüm ihtiyacı karşılayamadığını ve başlatılan ithalatın patlama yaptığını kaydetti. Böylelikle bu pazardaki paylarını yüzde 3’den yüzde 8’e çıkarmak istediklerini açıklayan Uğur, ancak ABD Ticaret Bakanlığı’nın telafi edici vergi uygulaması ile karşılaştıklarını söyledi.
‘İspatı hiç yok’
Türk şirketleri için çıkartılan anti damping ve telafi edici vergi kararında 150 kongre üyesinin imzası bulunduğunu ve kararda, “Erdemir devlet şirketidir ve Türk sanayini sübvanse ediyor, siz de devlet desteği alıyorsunuz” savının savunulduğunu ifade eden Uğur, “Bunun rakamsal bir ispatı da hiç yok dosyada” açıklamasında bulundu. ABD’de fiyatların biraz yükselebileceğini ifade eden Uğur, bu ülkede kurulu fabrikanın üretime geçtiğini ve tam kapasiteye yıl sonunda ulaşacaklarını açıkladı.
Texas’ta fabrika
ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı bu vergi oranlarının, şirket özelinde petrol ve gaz kuyu boruları pazarındaki konumlarında çok olumsuz bir etki oluşturmayacağı belirtilen açıklamada, “Zira, söz konusu pazara yönelik satışlarımızı arttırmak üzere Houston, Texas bölgesinde kurulumunu tamamladığımız ve halihazırda kısmen devreye alma aşaması tamamlanmış olan 150 milyon dolar değerindeki üretim tesisi bu anlamda pazar konumlanması avantajı sağlamaktadır” denildi.
Milliyet