10 / 05 / 2024

Boş ev vergisi için uzmanlar ne diyor?

Boş ev vergisi için uzmanlar ne diyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gündeme getirdiği 'boş ev vergisi' uygulaması gündeme bomba gibi düştü. Peki söz konusu fikrin uygulanabilirliği ve olası etkileri ile ilgili uzmanlar ne dedi? 



GAYRİMENKUL HUKUKU DERNEĞİ BAŞKANI AV. ALİ GÜVENÇ KİRAZ: "YASAL DÜZENLEME GETİRİLİRSE ALINABİLİR"

Habertürk'te yer alan habere göre, Türk hukukunda verginin ancak ve ancak kanunla alınabileceğini ve kanuni bir düzenlemeye tabi vergilerin tahsil edilebileceğini söyleyen Ali Güvenç Kiraz, Türk hukukunda mevcut bir gayrimenkul için alınabilecek vergilerin hangi gayrimenkule ne şekilde vergiye tabi olduğu, yasal yasal mevzuata tabi olarak tanımlandığını söyledi.

Boş ev vergisi için uzmanlar ne diyor?

Ali Güvenç Kiraz, örneğin bir taşınmazımız varsa, bağımsız bölümümüz varsa emlak vergisi öderiz ve o emlak vergisinin ne şekilde ödeneceğinin de belli olduğunu söyleyerek, dolayısıyla Türk hukukunda 'boş konut vergisi' adı altında bir düzenleme bulunmadığını kaydetti.

"YASAL BİR MEVZUATI OLMAK ZORUNDA"

Mevcut taşınmazlarla ilgili eğer taşınmazın boş konut olarak değerlendirilmesi durumunda ek bir vergiye tabi olacağına yönelik bir düzenleme yapılmak isteniyorsa bunun mutlaka bir yasal mevzuatı olmak zorunda olduğunu dile getiren Ali Güvenç Kiraz, büyükşehir belediyelerinin ya da ilçe belediyelerinin, bir taşınmazın boş olarak tuttuğu için hiçbir mal sahibinden 'boş konut vergisi' adı altında ek bir vergi tahsil edemeyeceğini söyledi. Ali Güvenç Kiraz, bu yasal düzenleme haline getirilirse ve 'boş konut vergisi' yasalaşırsa bu durumda bu verginin alınabileceğini söyledi.

GAYRİMENKUL HUKUKU ENSTİTÜSÜ BAŞKANI AV. ALİ YÜKSEL: "VERGİ ORANINI ARTIRMA VEYA AZALTMA YETKİSİ CUMHURBAŞKANI'NDADIR"

Ali Yüksel de konut (mesken) emlak vergileri 1970 tarihli 1319 sayılı kanuna tabi olduğunu söyleyerek, Bunun yasada konutlar için değerin binde 1'i oranında olduğunu dile getirdi. Yaptığı açıklamada büyükşehirler için bine 2 olduğunu söyleyen Ali Yüksel, bu oranları artırma veya azaltma yetkisinin Cumhurbaşkanı'nda olduğunu dile getirdi.

Belediye ya da büyükşehir belediyesi başkanlarının artırma ya da azaltma hakkı bulunmadığını söyleyen Ali Yüksel, fakat bu konu yasa ile belediye başkanlarına da verilebileceğini ve yasal değişiklik gerektiğini söyledi.


Geri Dön