10 / 05 / 2024

Boş ev vergisi için uzmanlar ne diyor?

Boş ev vergisi için uzmanlar ne diyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gündeme getirdiği 'boş ev vergisi' uygulaması gündeme bomba gibi düştü. Peki söz konusu fikrin uygulanabilirliği ve olası etkileri ile ilgili uzmanlar ne dedi? 



"İNGİLTERE'DE EV BOŞSA YÜZDE 50, EVDE TEK KİŞİ YAŞARSA YÜZDE 25 DAHA AZ VERGİ ALINIYOR"

Ali Yüksel dünyada bazı uygulamalar olduğunu fakat bu yasaya eklenirse geçerliliği söz konusu olacağını söyleyerek, bazı ülkelerde de konut boşsa emlak vergisi alınmadığını dile getirdi. İngiltere'de konutta tek kişinin yaşaması durumunda emlak vergisinin yüzde 25, eğer ev boşsa yüzde 50 daha az vergi alındığını söyledi

KONUTDER BAŞKANI ALTAN ELMAS: "MÜLKİYET HAKKI ÖRSELENMEMELİ"

KONUTDER Başkanı Altan Elmas da İstanbul'da 750 bin konut boş durumda verisinde hata olmuş olabileceğini dile getirerek, Türkiye'de belki olabileceğini söyledi. Eğer İstanbul'da ise verinin kaynağını bilemediğini ama rakamın çok yüksek olduğunu dile getirerek, boş konuta vergi konulmasını doğru bulmadığını kaydetti. 

Boş ev vergisi için uzmanlar ne diyor?

Altan Elmas, "Mülkiyet hakkı hiç örselenmemeli. Kiralık konutu olan ev sahipleri en mağdur kesim haline geldi. Serbest piyasa ve mülkiyet haklarını zedeleyecek işlerden kaçınmak gerekiyor. Boş konutların kahir ekseriyeti satılmayı bekleyen konutlar. Kimse konutu boş tutmaz zaten. Hele ki şu anda mevcut kira rakamları ile niye boş tutsun?" diyerek, kiraların çok yükseldiğini ve asıl problemin düşük kira sebebiyle evleri boşaltıp satmaya yönelen ev sahipleri olduğunu söyledi.

"KONUTA İHTİYAÇ DUYANLAR İÇİN KALICI MEKANİZMALAR GEREKİYOR"

Hayatın kendi içinde bir ritmi olduğunu söyleyen Altan Elmas, her hususa bir kısıtlamanın başka mahzurlar doğurduğunu belirtti. "İnsanlar ev sahibi olmak istemez, ev almaz. Ev almayınca üretim düşer." diyen Altan Elmas, yine kısır döngüye girileceğini ve fiyatların arz sıkıntısı nedeniyle daha fazla artacağını hatta insanların başını sokacak konut bulamayacaklarını söyledi.

Altan Elmas Meselenin ihtiyaca dönük konut üretiminin sürekliliğini sağlamak ve konuta ihtiyaç duyanların erişimi için kalıcı mekanizmalar kurmak olduğunu da sözlerine ekledi.


Geri Dön