28 / 04 / 2024

Bosna Hersek'teki Alaca Cami yarın ibadete açılıyor!

Bosna Hersek'teki Alaca Cami yarın ibadete açılıyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğünün desteğiyle yeniden inşa edilen Alaca Cami düzenlenecek törenle yarın ibadete açılıyor. 



Bosna'daki savaşta Sırp askerler tarafından temellerine kadar yıkılan  Alaca Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünün desteğiyle yeniden inşa edildi. Alaca Cami yarın düzenlenecek törenle yeniden ibadete açılacak. Bosna Hersek'in doğusundaki Foça şehrinde, Mimar Sinan'ın yakın çalışma arkadaşı olan Hasan Nezir tarafından 1549'da inşa edildi. 

Anadolu Ajansı'nde yer alan bir habere göre: "Bosna'nın İncisi" olarak da nitelendirilen caminin açılışı için çalışmalar tamamlandı. İsmini içinde ve dışındaki renkli kalem işlerinden alan yaklaşık beş asırlık caminin yeniden ibadete açılması dolayısıyla düzenlenecek törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in de katılması bekleniyor.

Bosna Hersek'teki Osmanlı mimarisi ile yapılan ilk camilerden olan Alaca Cami, Bosna'daki savaşın başladığı 1992 yılında Sırplar tarafından dinamitlenerek temellerine kadar yıkıldı. Caminin taşları bugünkü yerinden yüzlerce metre uzakta iki farklı noktada gömülü olarak bulundu. 

Vakıflar Genel Müdürlüğünün desteğiyle Alaca Cami'nin yeniden inşasına 2014 yılında başlandı. Beş yıl süren yeniden inşa çalışmaları tamamlandı. Alaca Cami yarın düzenlenecek açılış töreni için hazır. 

 


Geri Dön