01 / 09 / 2024

Botanika 200 milyon doları hobiye çevirdi

Botanika 200 milyon doları hobiye çevirdi

Baharın gelmesiyle sezonu açan hobi bahçeciliği sektörü, bu yıl krize karşın yüzde 10 büyüme bekliyor.



İlkbaharın gelmesiyle hareketlenen hobi bahçeciliğinde krize karşın büyüme bekleniyor. Türkiye'de büyüklüğü 200 milyon dolara çıkan sektör, kış uykusundan uyanıyor. Yeni site ve müstakil yapılaşmanın ivme kattığı hobi bahçeciliğinde, bahar canlılığı yaşanıyor. Hobi bahçeciliği, bahçe bakım ürünleri, ekipmanları, outdoor ve yan ürünler, çiçek tohumu, çim biçme makineleri, sulama sistemleri, saksı, süs eşyaları, bitki besinleri, çadırlar, aydınlatmalardan oluşuyor.

Türkiye'de son dokuz yılda gelişen ve 200 milyon dolarlık hacme ulaşan sektörde talebi, müstakil ev, villa ve bahçe dubleks uygulamalarında yaşanın hızlı artış olumlu etkiliyor. Kadınlardan sonra erkeklerin de tutkusu haline dönüşen hobi bahçeciliğini şehir hayatından uzaklaşıp, doğaya dönme arzusu tetikliyor. Her yıl çift haneli büyüyen sektör, ekim ve dikimlerin arttığı mart ve nisan aylarında kış uykusundan uyanarak, büyümesini sürdürüyor. Hobi bahçeciliği, bahçe bakım ürünleri, ekipmanları, outdoor ve yan ürünler, çiçek tohumu, çim biçme makineleri, sulama sistemleri, saksı, süs eşyaları, bitki besinleri, çadırlar, aydınlatmalardan oluşuyor.

HOBİ BAHÇECİLİĞİ GELİŞİYOR
Hobi bahçeciliği ürünleri sağlayan Botanika'nın Genel Müdürü Kemal Eskenazi, geçmiş yıllarda ürünlerin çok yüksek fiyatlardan tüketiciye satılmış olmasının yıllar içinde hobi bahçeciliğinin gelişimini engellediğini belirterek, son yıllarda ivme kazanan sektörün büyüklüğünün 200 milyon dolara yaklaştığını söyledi.

Sitelerin ortaya çıkması öncelikle kişilerin değişik ve istedikleri hobileri yapabilmelerine olanak sağlıyor. Şehrin gürültüsünden ve stresten uzaklaşmak isteyen insanlar hobi bahçeciliği gibi doğayla iç içe olabilecekleri uğraşlara yöneliyor.

Yeni yaşam standardı sunan bu sitelerdeki irili ufaklı bahçe faaliyetlerinin satışlara yaptığı katkının gözardı edilemeyeceğini dile getiren Eskenazi, şu bilgileri verdi: "Stresten uzak durmak için evlerinde ve balkonlarında hobi olarak bahçecilik yapan kişilerin sayısı çok büyük artış gösteriyor. Hobi bahçeciliği sanıldığı kadar yüksek maliyet gerektirmiyor. Bu hobi, apartmanın arka bahçesinde de yapılabilir. Eskiden beri evlerinden çiçeklerini eksik etmeyen kadınlara, bahçelerde erkekler rakip oldu. Ama artık hem erkek, hem de kadınlar doğaya yaklaşmak için fırsat kolluyor."

BAHARDA HAREKETLENDİ
Diğer hobi bahçeciliği şirketi Gardena Dost'un Genel Müdürü Mine Salari Özkaya da, ilkbaharın gelmesinin sektöre hareket katacağını belirterek, Türkiye'de hobi bahçeciliğinin, uzun yıllar çok bir büyüme göstermese de, özellikle deprem sonrası yerleşim tarzlarında yaşanan değişikliklerle önemli ivme kazandığından bahsetti. Doğa ile iç içe semtlere yapılan yerleşim alanlarıyla, buralara taşınan insanlar bahçe sahibi oldular. İlk başta bahçelerini bahçıvanlarına emanet eden bahçe sahipleri, daha sonra bu alanları peyzaj mimarlarına teslim ederken, daha sonra kendileri ilgilenmeye başladı. Bunun sonucunda, hobi bahçeciliği sektörü de hareket kazandı.

Bahçelere en çok ne ekiliyor

Bahçelerde ağırlıklı olarak çim tercih ediliyor.

Anadolu kökenli villa sahipleri bahçelerinin bir bölümünü domates, biber gibi sebzeleri yetiştirmeye ayırıyor.

Sebze ekimlerinin büyük kısmı da organik tarım merakından kaynaklanıyor.

Müstakil bahçelerde genellikle bakımı kolay çiçekler ve yaz kış yaprak dökmeyen ağaçlar tercih ediliyor.

Farklı çam türleri en popüler ağaçlar.

Ayrıca meyve ağaçları ekmek de oldukça yaygın.

En yaygın bitkiler arasında gül başta geliyor. Son dönemlerde lale gibi soğanlı çiçeklerin ekimlerinde de oldukça artış gözleniyor. Mevsimlik çiçek ekiminden de vazgeçilmiyor.

Hürriyet Emlak

Geri Dön