02 / 05 / 2024

Böylesi görülmemişti! Doğal gazda tehlike çanları çalıyor

Böylesi görülmemişti! Doğal gazda tehlike çanları çalıyor

Rusya yaptırımları nedeniyle doğal gazda büyük bir krizin eşiğine sürüklenen Avrupa çok daha vahim bir açıklama yapıldı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, küresel bir enerji krizi yaşandığını belirterek, Avrupa'da bu kışın çok zor olacağını ifade etti.



KÖMÜRE DÖNÜŞ
Öte yandan Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gönderdiği doğal gazı kısıtlama tehdidi karşısında yılın en soğuk aylarında ısınabilmek için enerji ihtiyacını nereden karşılayacağını endişesini taşıyor. Bu durum Avrupa ülkelerinin kömür santrallerine geri dönmesi ve iklim değişikliği taahhüdünde geri adım atmasıyla sonuçlanma ihtimali bulunuyor.

ÜLKELER ALARMA GEÇTİ

Almanya doğal gaz tedarikinde yaşanabilecek kesintiler için geliştirdiği üç aşamalı uyarı sisteminde ikinci seviyeyi etkinleştirerek ‘alarm’ durumuna geçti.

Hollanda da bu iki ülkenin kararını takip ederek kömür santrallerine uygulanan kısıtlamalardan vazgeçti. Daha önce kömür kullanımını kısıtlamak amacıyla fosil yakıtla çalışan santrallerin ülkenin enerji ihtiyacının yalnızca üçte birini karşılamasına izin verilmekteydi.

Aralarında İtalya'nın da bulunduğu diğer bazı Avrupa ülkelerinin de enerji krizi büyüdükçe kömür santrallerine yönelmesi öngörülüyor.

En kirli fosil yakıt olarak bilinen kömüre geri dönüş şimdilik geçici olarak görülmekte, yine de bu artışın AB'nin daha az kirletici enerji seçeneklerindeki ilerleyişi açısından endişelendiriyor.

https://emlakkulisi.com.tr/dogal-gaz-fiyatlarini-ucuracak-hamle-resmen-durduruldu/713317


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön