12 / 05 / 2024

Böylesi hiç görülmedi! Depremin ardından kiralık ve satılık fiyatları patladı!

Böylesi hiç görülmedi! Depremin ardından kiralık ve satılık fiyatları patladı!

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından, bölgeden göç ve büyük kentlerde güvenli yapı arayışı, konut ve kira fiyatlarında büyük patlamaya neden oldu.



Posta’nın haberine göre, depremin vurduğu illerde satılık hasar almayan yani denetimlerde ‘oturulmasında sakınca olmadığı’ belirtilen konut fiyatları ortalama yüzde 14, kiraları ortalama yüzde 17 arttı. Bölgedeki çevre illerdeki satılık konut fiyatları yüzde 7, konut kiraları yüzde 4, büyükşehirlerdeki satılık konut fiyatları yüzde 11, konut kiraları ise yüzde 14 yükseldi.

Böylesi hiç görülmedi! Depremin ardından kiralık ve satılık fiyatları patladı!

EN ÇOK FİYAT ARTIŞI HATAY VE MALATYA’DA

Verilere göre, fiyat artışlarının en çok depremi yaşayan illerde görülmesi dikkat çekerken, Kiralıkta Hatay’da yüzde 56, Malatya’da yüzde 41, Adıyaman’da yüzde 33, Kahramanmaraş’ta yüzde 30 artış yaşandı.

Diğer yandan depremzedelerin göç ettiği çevre illerde kiralık konutlarda Kayseri’de yüzde 29, Erzincan’da yüzde 24, Aksaray ve Bingöl’de yüzde 21 arttığı görüldü.

Ancak çevre illerle sınırlı kalmayan göç hareketi, büyükşehirlerde de benzer bir hareket yaşanmasına neden oldu. Buna göre, deprem bölgesine en yakın konumda olan Ankara’da kiralar yüzde 26, Muğla’da ise yüzde 20 yükseldi. Bunun dışında satılık fiyatlarında en yüksek artışın yaşandığı kentler ise yüzde 33 ile Malatya, yüzde 20 ile Elazığ, yüzde 18 ile Kahramanmaraş, yüzde 16 ile Tunceli, Hatay ve  Adana  olarak belirlendi.

Konut sektörü depremden nasıl etkilendi? Satılık ve kiralık ev fiyatları artacak mı? Ev alacaklar hemen bakın!

Yüksek kira fiyatlarına flaş çözüm önerisi: “Yatırımdan çıkaran”

Piyasa kontrolden çıkıyor! Fahiş artışlar sürüyor


Geri Dön