BTK'dan sosyal medya platformlarına ilişkin çok konuşulacak düzenleme!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarına ilişkin ayrıntılı düzenlemeler getirdi. Buna göre kullanıcı bilgileri Türkiye'de barındırılmak ve ihtiyaç hissedildiği takdirde savcıya verilmek zorunda olacak.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, (BTK) Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medya mecralarına ilişkin usul ve esasları belirledi.
2007 tarihli İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Aracılığı ile İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesine İlişkin Yasa’ya dayanarak hazırlanan kararda getirilen bazı yükümlülükler şu şekilde:
Ağ sağlayıcı Türkiye’deki kullanıcıların bilgilerini Türkiye içinde barındırır.
Sosyal ağ sağlayıcı bireylerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan içerikleri öğrenmesi ve gecikmesinde sakınca görülmesi durumunda ilgili içeriği ve içeriği oluşturan birey ile ilgili verileri yetkili kolluk birimleriyle paylaşır.
Kurum, ağ sağlayıcıdan kurumsal yapı, bilişim sistemleri, algoritmalar, veri işleme mekanizmaları ve ticari tutumlar dahil olmak üzere her türlü açıklamayı isteyebilir.
Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan çocukların cinsel istismarı, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, casusluk suçlarına konu internet içeriklerini oluşturan veya yayan faillere ulaşmak için gerekli olan bilgiler soruşturma sırasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma sırasında mahkemece istenilmesi üzerine ilgili sosyal ağ sağlayıcının Türkiye’deki temsilcisi tarafından adli mercilere iletilir.
İşte diğer yükümlülükler...