02 / 05 / 2024

Bu mesleklerden birini yapıyorsanız 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!

Bu mesleklerden birini yapıyorsanız 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!

Emekli olmak isteyen vatandaşlar güncel emeklilik şartlarını yoğun bir şekilde araştırıyorlar. Emekli olmak için sigorta başlangıç tarihi, ödenen pirimler ve yaş detayı büyük önem taşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartları taşıyanlar emeklilik hakkı kazanıyorlar.



Emeklilik hayali kuran vatandaşlar, erken emekli olabilmek için şartları araştırıyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartları yerine getirenler emekli olabiliyorlar. Bazı durumlarda ve bazı kurumlarda çalışanlar için erken emeklilik söz konusu olabiliyor. 

Fiili hizmet artışları olarak adlandırılan amortisman oranları ile diğer mesleklere oranla daha çok aşınmaya maruz kalan ve daha fazla yıpranmaya maruz kalan işlerde erken emeklilik gündeme geliyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK), görevli olan personeller her yıl hizmet süresine ek olarak 90 gün yıpranma hakkını elde ediyorlar. Ayrıca 20 yıl çalışanlar 25 yıllık emekli ikramiyesi almaya hak kazanıyorlar. 

Bu mesleklerden birini yapıyorsanız 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!

Fiili Hizmet Süresi Zammı Nedir?

Fiili hizmet süresi zammı, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalılara yönelik bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor. 

506 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesinde belirtilen itibari hizmet süresi ile 5434 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde belirtilen fiili hizmet süresi zammı bazı ağır ve yıpratıcı işler için, farklı esas ve sürelerde veriliyorken, 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi ile yeniden düzenlenmiş, sosyal güvenlik kurumlarına göre farklılıklar kaldırılarak norm birliği sağlanmıştır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön