17 / 05 / 2024

Bu mesleklerden birini yapıyorsanız 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!

Bu mesleklerden birini yapıyorsanız 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!

Emekli olmak isteyen vatandaşlar güncel emeklilik şartlarını yoğun bir şekilde araştırıyorlar. Emekli olmak için sigorta başlangıç tarihi, ödenen pirimler ve yaş detayı büyük önem taşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartları taşıyanlar emeklilik hakkı kazanıyorlar.



20 YILDA 5 YIL YIPRANMA PAYI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK), görevli personel her yıl hizmet süresine ek olarak 90 gün yıpranma hakkı elde ediyor. 20 yıl TSK'da görev yapan bir personel 5 yıl yıpranma payıyla birlikte 25 yıllık hizmet süresi şartını sağlamış sayılıyor. Yıpranma ayrıca emeklilikte aranan yaş haddinden de düşülüyor.

FİİLİ HİZMET SÜRESİ

Çalışanlara yaptıkları iş sebebi ile maruz kaldıkları risklere karşılık, ilave hizmet süreleri veriliyor. Tabi sağlanan ilave hizmet süresi; yasa ile belirlenen gün sayısında, riskine maruz kaldığı fiili çalışma süresine bağlı olarak hesaplanıyor. Bu ilave hizmet süresi yasalarda  Fiili Hizmet Süresi Zammı' (yıpranma) olarak ifade ediliyor. 

Bu mesleklerden birini yapıyorsanız 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!

KİMLERİ KAPSIYOR?

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; yıpranma süresi bazı durumlarda fiilen yapılan işe göre belirlenirlen bazı durumlarda doğrudan kurumlara veya unvana göre veriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan personellerinde yıpranma süreleri doğrudan kadrolarına bağlı olarak hesaplanıyor. 

BİRÇOK AVANTAJ SAĞLANIYOR

Yıpranma payının TSK personeline sağladığı bir çok avantaj bulunuyor. Yıpranma süresi kişilerin fiili hizmet sürelerine ilave edilerek doğrudan emeklilik için geçerli hizmet sürelerinden sayılıyor. 

Dolayısıyla yıpranma TSK personelinin hizmet süresini her yıl için 90 gün olarak yükseltiyor. TSK personeli; emekli olmak için aranan hizmet süresi şartını yıpranma nedeniyle diğer memurlardan daha önce doldumuş oluyor. 

Yıpranma süreleri memurun hizmet süresine ilave edilmesinin yanında ayrıca emeklilikte aranan yaş haddinden de düşülüyor. Ancak yaştan düşülen yıpranma süresi göreve başlama tarihine göre değişkenlik gösterebiliyor. 

Özellikle 8 Eylül 1999 tarihinden önce memuriyete başlayan veya sigortalı olanlara emeklilik yaşlarının tespitinde büyük avantaj sağlıyor.

EYT'lileri heyecanlandıran gelişme! Mayıs ayında açıklanacak...

Emekli maaşlarında artış olacak! Hesaplarınızı kontrol edin...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön