Bu şehir ve çevresi için 6'dan büyük deprem uyarısı!
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu yaptığı açıklamada uzay teknolojileri kullanarak yaptıkları yazılım ile ülkemizdeki yer hareketlerini gözlemlediklerini belirterek, deprem konusunda en büyük riski taşıyan şehri açıkladı.
Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, milattan önce 222 yılına kadar geçmiş depremleri de gösteren, yer hareketlerini uydu verileri ve uzay teknolojileri kullanarak geliştirmiş oldukları yazılım ile incelediklerini belirtti.
Açıklamasında aktif fayların yüksek gerinim değerlerine sahip noktalarda 'sıcak bölgeler' oluşturduğunu belirten ve 6 Şubat depremlerinden sonra o bölgedeki fayların hareketlendiğini dile getiren Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, "Türkiye'nin değişik yörelerinde geçmişte olan depremlere bakıldığı zaman aktif fayların bazısının sıcak bölgeler oluşturduğunu, yüksek miktarda enerji biriktirdiğini ve diğerlerine göre kırılmaya daha yakın olduklarını yapmış olduğumuz çalışmalardan görüyoruz. Uzay teknolojilerini kullanarak yer kabuğu hareketlerini izlediğimizde Türkiye'deki bütün fayların yıllık hareket hızlarını ortaya çıkarmak mümkün. Bu yıllık hareket hızlarından yola çıkarak geçmişte faylar üzerinde yaşanan depremlerle bunları bir araya getirdiğimizde, şu anda konuşulan bölgelerin dışında da gerçekten 'sıcak nokta, sıcak faylar' diye isimlendirebileceğimiz gerinim değerleri yüksek miktarlara ulaşmış bölgeler söz konusu" dedi.
'6'DAN BÜYÜK DEPREMLER ÜRETEBİLİR'
Açıklamasında daha önce Erzurum-Erzincan hattına dikkat çektiğini anımsatan Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara ve Hatay-Maraş bölgelerini konuşurken diğer noktaları da unutmamak gerektiğini dile getirdi. Açıklamasında İzmir bölgesinde 3 fay gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Kutoğlu, "Ege'de özellikle geçmiş depremleri ve fayların hareket hızlarını incelediğimiz zaman orada da yüksek derecede enerji biriktirmiş, sıcak nokta şeklinde isimlendirebileceğiniz fay hatlarımız söz konusu. Haritayı incelediğimizdeki değerler modelden değil, gerçek yeryüzü hareketlerinden elde edilmiş enerji birikimleri. O nedenle son derece güvenilir bilgiler.
Biz özellikle İzmir bölgesinde 3 fayımız olduğunu görüyoruz. Manisa bölgesinde, İzmir'in kuzeyinde Bergama bölgesinde 2 fayımız, Aydın'dan geçen 1 fayımız ve Denizli'deki 1 fayımızın gerçekten gerinim değerleri olarak Türkiye'deki gerilimi en yüksek faylar içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu nedenle diğer fayları konuşurken İzmir ve yakın çevresindeki şehirlerdeki bu tehditleri göz ardı etmemek lazım. Yapmış olduğumuz değerlendirmeler, bu fayların ülkemizde gerinimi en yüksek faylar içinde olduğunu gösteriyor. İzmir çevresinde, Denizli'de, Aydın'da, Manisa’da ve Bergama hattındaki faylara bakıldığı zaman bunların uzunlukları 6’dan büyük, 7’ye varan depremler üretebileceğini belirtmek mümkün" dedi.
'BÖLGEDE KIRILMAMIŞ FAYLAR VAR'
Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu yaptığı açıklamada 6 Şubat tarihindeki depremlerden sonra bölgede kırılmamış faylar olduğunu, Malatya'ya enerji aktarımı yaşandığını ve Erzincan ile Erzurum faylarına enerji transferi olduğunu da dile getirerek, Yedisu ve Marmara'da Pamukova fayında enerji birikiminin yüksek olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu açıklamasında Marmara Denizi'ndeki fayların hareketli olduğunu ve yaptığı hesaplamalar sonucunda en büyük riskin Ege Bölgesi'nde olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Fay hareket hızlarından elde etmiş olduğumuz gerinim bilgilerine göre, hep gündemde Marmara ve Maraş bölgesi konuşulmasına rağmen bizim elde etmiş olduğumuz son verilere göre, Ege Bölgesi'nde bu saymış olduğumuz faylardaki gerinim değerleri diğerlerine oranla daha yüksek gözüküyor. Bana sorarsanız en yakın tehlike, en yüksek risk bu bölgede gözüküyor."
İnşaat maliyeti 14 ayın zirvesinde! Bir yılda yüzde 71,80 arttı
Kredi kartlarında yasal takibe düşenlerin sayısı yüzde 70 arttı
Son dakika! Emeklilere fatura, market ve kira desteği resmen başladı!