Buca Belediyesi kaçak yapıları yıkıyor!
Buca Belediyesi, özel üniversite hastanesinin kiracısı olduğu De Jong Köşkü'nün bahçesine inşa edilen üç kaçak binayı yıkmak için, davanın sonucunu bekliyor.
De Jong Köşkü'nün bahçesine, doğal sit alanı olmasına rağmen inşa edilen binaları yıkmak için Buca Belediyesi'nin, iptal davasının sonucunu beklediği ortaya çıktı. Egeli Sabah'ın "Paralel Yapı ranta kondu" başlıklı haberinin yankıları sürüyor. Paralel Yapı'ya yakınlığıyla tanınan özel üniversite hastanesi 15 Haziran 2012'de 10 yıl süreyle İzmir'in en önemli tarihi yapılarından 45 bin metrekarelik bahçesi bulunan 150 yıllık tarihi De Jongh Köşkü'nü SGK'dan kiraladı. Üniversite, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun kararıyla korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilen De Jongh Köşkü'nün bahçesine doğal sit alanı olmasına rağmen yeni binalar inşa etti. 2863 Sayılı Yasa'nın 17. maddesine göre "bir alanın koruma kulunca sit alanı olarak ilanı, bu alandaki imar planı uygulamasını durdurur" hükmü nedeniyle Buca Belediyesi tarafından projeye onay verilmedi.
USÜLSÜZ İŞLEM
Kurum bu kez 22 Mayıs 2013'te restorasyon projelerinin başlatılması ve ön onay projelerinin onaylanması talebiyle Buca Belediyesi'ne başvurdu. Buca Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, üniversitenin başvurusuna yine olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine üniversite İzmir 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na 5 Temmuz 2013'te taşınmaz üzerinde yapılacak peyzaj projesi için müracaatta bulundu. Komisyon 30 Temmuz 2013'te "sökülebilir öğrenci ve hasta dinlenme alanları, yürüyüş yolları, sağlık ve spor alanları, çiçek ve çimlendirme alanlarının" karar ekindeki peyzaj projesi doğrultusunda yapılmasına onay verdi. Daha sonra İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na 28 Ağustos 2013'te büyük pavyon, küçük pavyon, sinema ve konferans salonu, depomescit, gasil hane, lojman, kazan dairesi, çamaşırhane, mutfak, yemekhane, trafo binası ve çamaşırlığın onarımı için müracaatta bulunuldu. Bu başvuru da olumlu sonuçlanırken, "doğal sit yönünden gerekli değerlendirmelerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce yapılması" istendi. Ayrıca "uygulamanın ilgili belediye ve mimarı denetiminde yapılabileceğine, uygulama aşamalarına ve sonrasına ilişkin teknik rapor ve fotoğraflar kurula iletilmeden yapı kullanma izni verilemeyeceğine, uygulama sonrası yapının uygun yerine mimarın adının ve onarım yılının yazıldığı bir tabela asılması gerektiğine" dikkat çekildi. Ancak restorasyon yerine köşkün bahçesine usülsüz ve izinsiz olarak üç yeni bina inşa eden kuruma Buca Belediyesi önce 756 bin lira ceza kesti. Binaların verilen sürede yıkılmaması üzerine Buca Belediyesi bu kez 16 bin liralık para cezası daha kesti. Kurum 12 Eylül 2014'te İzmir 3. İdare Mahkemesi'ne başvurark yıkım işlemi hakkında yürütmenin durdurulması talebiyle iptal davası açtı. Buca Belediyesi "yürütmeyi durdurma" kararı verilmemesi halinde söz konusu kaçak binaları yıkacak. Egeli Sabah, De Jongh Köşkü'nü SGK'dan kiralayan Paralel Yapı'ya yakın hastanenin, köşkün bahçesine kaçak kafeterya inşa ettiğini. SGK'nın da hastaneye 'yıkın' talimatı gönderdiğini kamuoyuna duyurmuştu.
Sabah Egeli