06 / 05 / 2024

Bülent Tanık: Zafertepe'deki proje ile kimse mağdur olmayacak!

Bülent Tanık: Zafertepe'deki proje ile kimse mağdur olmayacak!

Çankaya Belediye Başkanı Tanık, Ankara'nın kent merkezine en yakın gecekondu bölgelerinden birisi olan Zafertepe bölgesi ve çevresindeki konut ve barınma sorununu kökünden halledecek proje sırasında hiç kimseyi mağdur etmeyeceklerini söyledi...



Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankara'nın kent merkezine en yakın gecekondu bölgelerinden birisi olan Zafertepe bölgesi ve çevresindeki konut ve barınma sorununu kökünden halledecek olan Zafertepe insancıl Kentsel Yenileme Projesi'nin geldiği son noktayı anlattı. 


Tanık, insancıl kentsel yenilenme ve Türkiye'de özgün örneklerden birisini teşkil eden Zafertepe İnsancıl Kentsel Yenileme Projesi'nin yarım asır sonunda çözüme kavuşacağını belirterek, bu süreçte karşılaştıkları sorunlardan da bahsetti. Bu bölgenin makus talihi icabı kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılmadığını hatırlatan Tanık, bölgenin topografik yapısı ve piyasa mekanizmaları ile klasik dönüşüm süreçlerinin ilgi alanına girememiş bir yer olmasının bunda payı olduğunu ve bölgenin bu zamana kadar mahrumiyet alanından kurtulamadığını ifade etti. 


Gelişme koridoru Zafertepe bölgesinin nüfus hareketliliğinin yoğunluk gösterdiğini ifade eden Tanık, "Zafertepe bölgesi çok köklü yerleşik bir gecekondu bölgesidir, bu bölgeyi biz gelişme koridoru olarak geldiğimiz zamandan itibaren öncelikli bölgemiz ilan etmeye özen gösterdik. 


Bademlidere'den başlayarak Zafertepe güzergahındaki iyileşmeyi kentin merkezindeki ciddi bir iyileşmenin anahtarı olacak bir iş olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim" diye konuştu. 


"Kimse mağdur olmayacak" Zafertepe bölgesinde yaşayıp hak sahibi olmuş ya da olmamış hiçbir vatandaşı mağdur etmeyeceklerini dile getiren Tanık, şunları kaydetti: "25-30 yıldır bu bölgede yaşamış insan topluluğunu başka bir yere göç etmeye zorlamamak birincil ilkemizdir. 


Bölgede yollar açtık, çocuk merkezleri ve park yapıyoruz, imar planında sorun vardı onu hallettik, hak sahibi olmuş ya da olmamış ama burada yaşayan insanların belirlendiği 106 hane görünüyor. 

Bunlara dönük bir mimari proje yaptırdık, herhangi bir kat artışına gitmeden buradaki insanları mağdur etmeyecek şekilde belediye kaynaklarıyla ve belediye arsalarıyla alan içerisinde iş yaparak 106 hak sahibinin haklarının karşılığını üretmeye çalışıyoruz. Çok sayıda protokol taslağı sunduk. 26 hak sahibine 2 milyon 359 bin TL nakit para verdik. Onların arsalarının Çankaya Belediyesi mülkiyetine geçmesine olanak sağladık. Yani 106 hak sahibinden 59'u tapulu ve imar mevzuatı uyarınca hak sahibi olanların içerisinden 26'sının da gecekondusunun bedeli ödenerek mutabakat sağlamış bulunuyoruz. 15 bin metrekare toplam inşaat alanı var, bunun 6615 metrekaresi bizim belediyemize ait geriye kalan 8385 metrekaresi müteahhite kalacak. Biz burada 80 hak sahibine karşılık 66 adet 60 metrekare ve 15 adet de 90 metrekarelik konutu yani toplam 81 konutu 80 hak sahibine dağıtacağız. 


Bu ihale sonuçlanıp inşaat başladığında 13 Mart 2015'te bu binaların bitip dağıtılması söz konusu olacak" dedi. 

İhalesi yapılmış yerler Zafertepe bölgesinin şu anki geldiği durumla ilgili sunum yapan Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Funda Erkal Öztürk ise Zafertepe bölgesinin gecekondu dokusunu koruyan bir koridor içerisinde yer aldığını belirtirken bölgede yer alan 26000 Adaların şu andaki zamanda ilerleme kaydedilmiş ve ihalesi yapılmış yerler olduğunu tamamı belediye mülkiyetinde bulunan 7000 Adaların ise bölgenin güney kısmını teşkil ettiğini iletti. Belediyenin bölgenin geleceği açısından birçok çalışma yaptığını kaydeden Öztürk, "Bu süreçte 360 metre yeni yol açıldı, bu yolların açılması sırasında 17 gecekondu tasfiye edildi. 

Bölgede tapu sahipleri olan hak sahipleri sayısı 59 kişidir, 2981 sayılı yasaya göre hak sahipleri 20 ve hak sahipleri olamayan gecekondulular var bunlar da 27 kişidir yani toplam 106 kişidir. İhale sürecinin ardından bu bölgeye 60 ve 90 metrekarelik iki tip konut yapılacak" diye konuştu.


Milliyet Ankara


Geri Dön