02 / 05 / 2024

Burhan Karahan: Depremdeki yıkımın ana sebebi paslanma!

Burhan Karahan: Depremdeki yıkımın ana sebebi paslanma!

Depremlerin yol açtığı büyük yıkımların en önemli nedeni paslanma. Herhangi bir yoldan binaya sızan suyun donarak veya kimyasal tepkimelere girerek paslanmaya yol açması, donatının özelliğini yitirmesine ve taşıyıcının zayıflamasına neden oluyor..



Yapılarda kullanılan malzemelerin herhangi bir şekilde paslanmasının, taşıyıcı sistemi zayıflatarak olası bir depremde binanın daha çabuk yıkılmasına neden olduğu bildirildi. 


Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, depremlerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en fazla yıkıma, can ve mal kaybına yol açan afetler arasında yer aldığını söyledi. 


Deprem nedeniyle yıkılan binalarda yaşanan kayıpların ve acıların unutulmaması ve depreme karşı tedbir alınması gerektiğini belirten Karahan şöyle konuştu: "Türkiye'de depremden dolayı yıkılan binalarda binlerce kayıp verebiliyoruz. Ülkemiz, depremin zararlarını gelişmiş ülkelere oranla çok daha fazla yaşıyor. Bunun en büyük nedeni de inşaat sektöründeki bilinçsizlik. Pek bilinmese Burhan Karahan de depremlerin yol açtığı büyük yıkımların en önemli nedeni paslanma. Herhangi bir yoldan binaya sızan suyun donarak veya kimyasal tepkimelere girerek paslanmaya yol açması, donatının özelliğini yitirmesine ve binanın taşıyıcı sisteminin zayıflamasına neden oluyor. 1999 depreminin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırma sonucunda, depremlerdeki yıkımların en önemli nedenlerinden birinin paslanma olduğu belirlendi." Karahan, su yalıtımı olmayan binalardaki taşıyıcı sistemlerde demirlerin paslanarak çürüdüğünü, su yalıtım sisteminin depremdeki yıkım kaybını en aza indirdiğini ifade etti. 

'Kamu binalarında zorunlu' Karahan, su yalıtımı uygulamalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle kamu binalarında zorunlu hale getirildiğini anımsattı. 


Deprem bölgeleri başta olmak üzere tüm ülkede yapılaşmada daha yüksek standartlar belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Karahan, şöyle devam etti: "Kentsel dönüşüm süreci, su yalıtımlı binaların sayısını artırmak için çok iyi bir fırsattır. Ülkemizdeki binaların yüzde 85'inde su yalıtımı yok. Su yalıtımı pahalı bir uygulama değil. Toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ayrılarak daha güvenli binalara sahip olunabilir. 


Su yalıtımı yaptırırken seçilecek malzemelerin dünya standartlarında üretilmiş CE belgeli olması gerekiyor. Su yalıtımında merpen altı gerçeği de unutulmamalıdır. Malzeme ve uygulama işçiliğinin kalitesine dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gerekiyor." 


Milliyet Ek


Geri Dön