26 / 07 / 2024

Bursa depreminden sonra uzmanlardan uyarılar gecikmedi! Marmara’dan Ege’ye doğru çok fay var!

Bursa depreminden sonra uzmanlardan uyarılar gecikmedi! Marmara’dan Ege’ye doğru çok fay var!

Bursa'da bugün saat 08.28'de meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremden sonra uzmanlardan açıklamalarda gecikmedi. İşte detaylar!


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından uzmanların Marmara’da yaşanması beklenen büyük depremle ilgili uyarıları gündemde yer almaya devam ediyor. Bursa'nın Karacabey ilçesinin 14 kilometre açığında Marmara Denizi'nde olan 3.9 büyüklüğündeki deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde hissedildi ve endişeye sebep oldu.

Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberinde; Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Yaşanan son deprem, çok normal olan sarsıntılardır. Büyüklüğüne baktığımız zaman ise korkutucu düzeyde değil" diye konuştu. Prof. Dr. Pampal, genelde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey koluna bakılsa da fayın güney kolunun da deprem üretme riski bulunan bir alan olduğunu belirterek, “Marmara'nın güneyinde Bursa, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale üzerinden Ege’ye doğru giden çok sayıda fay bulunmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Pampal sözlerini şöyle sürdürdü; “Fayın güney kolunu biz uzmanlar çok sık açıklama yapıyor, ama yakın tehlike kuzey kolda olduğundan ve İstanbul’un da etkilenme ihtimali bulunduğundan haliyle o bölgenin gündemdeki yeri daha sıcaktır. Ama güney kol da tehlike içermektedir. Bu kolun Gemlik Körfezi’ne kadar olan uzantısında bilhassa önemli üç parça bulunuyor. Bunlar doğudan batıya doğru Geyve Fayı, İznik-Mekece Fayı ve Gemlik Fayı olarak adlandırılıyor. Hepsi birbirinin devamı niteliğinde faylar. Bunların dışında başka faylar da bulunmaktadır. Özetlersek, bu kolu unutmak ya da görmezden gelmek doğru olmaz.”

Son yıllarda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmalar, İznik ve Gemlik segmentine karşılık gelen güney kol üzerinde 1419 ve 1857 depremlerinin geliştiğini ve depremin yeniden olma yani tekrarlama periyodunun 438 yıl olduğunu gösterdi. İznik Gölü ile Dokurcun Vadisi arasındaki kesimde ise üç metreye varan bir yer değiştirme miktarına karşılık gelen enerjinin biriktiği açıklanıyor. Bu sonuç güney kolun da kuzey kol kadar deprem tehlikesi ve riski içerdiğini bize gösteriyor.


Geri Dön