23 / 12 / 2024

Bursa Yeşil Şehirler Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı!

Bursa Yeşil Şehirler Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Valiliği, Sağlıklı Kentler Birliği ve İtibar Yönetimi Enstitüsü tarafından düzenlenen '2. Yeşil Şehirler Zirvesi', Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleşti




Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla 2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterilen Bursa, '2. Yeşil Şehirler Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Valiliği, Sağlıklı Kentler Birliği ve İtibar Yönetimi Enstitüsü tarafından düzenlenen '2. Yeşil Şehirler Zirvesi', Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda başladı. Zirvenin açılış töreninde konuşan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'yı sağlıklı bir geleceğe taşımak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan faaliyetlerin de yer aldığı bir sunum yaptı.Yoğun göç alan bir şehir olmasına rağmen göç vermeyen Bursa'nın vatandaşların yaşamaktan keyif duyduğu bir kent olduğuna değinen Altepe, "Temel amacımız, yerel yönetimlerin gündemine sağlığı yerleştirmek ve çevre sağlığını, insan sağlık ve esenliğini geliştirecek çalışmalar gerçekleştirmek. Sağlık ve sağlık hizmetleri denince akla öncelikle hastaneler, doktorlar gelebiliyor fakat insan sağlığı en başta yaşadığı ortam ile ilgili. Bu kapsamda da en başta bireyin yaşadığı çevre, sosyoekonomik koşulları, kentsel donatı, hizmetler ve yaşam tarzları insan sağlığı üzerindeki temel belirleyiciler arasında sayılabilir" dedi.


'Sorumluluk çok büyük'


Yerel yönetimlerin insan ve kent sağlığının geliştirilmesi ve korunması konusundaki sorumluluğu çok büyük olduğunu vurgulayan Altepe, "Sağlıklı Kentler Birliği olarak hem ulusal hem de uluslararası mecrada ortaklıklar oluşturarak insan ve kent sağlığı konularında çalışmalara devam ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak da Bursa'nın sağlıklı bir kent olması için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Fabrikalarda denetimlerimizi sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Ulaşımda da çevreye duyarlı faaliyetlere imza atıyoruz. Dereler temiz aksın istiyoruz. Dereler temiz aksın, Bursa temiz bir kent olsun ki bizler de vatandaşların yüzüne rahatça bakabilelim" diye konuştu.


"Artık kentler yarışıyor, Bursa'nın sağlıklı bir çevreye kavuşması için gereken tüm çalışmaları yapıyoruz" ifadelerini kullanan Altepe, çevreye duyarlı faaliyetlerin desteklendiğine de dikkati çekerek, günün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneklerine zarar vermeyecek çalışmaların yapıldığını aktardı.


'Şehirlerin önemi artıyor'


İtibar Yönetimi Enstitüsü Başkanı Orhan Samast, ilki geçen yıl Ankara'da yapılan zirvenin bu yıl Bursa'da yapıldığını belirterek, "Yeni Büyükşehir Yasası, şehirleşme kavramını ortaya çıkardı. Dünyadaki 600 şehir dünya ekonomisinin yarısını oluşturuyor. Şehirlerin öneminin arttığı günümüzde temiz ve yeşil çevre daha da değer kazanıyor" dedi. Samast, programın farklı şehirlerde gerçekleştirilmesinin, toplumun yeşil çevre hakkında bilinçlenmesini sağlayacağına da değindi.

Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı da insan odaklı kentsel tasarımın önemine işaret ederek, şehirlerin daha yeşil ve daha sağlıklı olması adına gereken çabanın herkes tarafından gösterilmesi gerektiğini söyledi.


Marka şehir kavramı


Açılış konuşmalarının ardından zirvenin ana konuşmacısı olarak ilk sunumu 'Marka Şehir' kitabının yazarı Muhterem İlgüner yaptı. Marka kent olgusunu detaylarıyla anlatarak dünya ülkelerinden de örnekler veren İlgüner, bir kentin marka şehir olması için kamu, özel, sivil ve akademik işbirliklerinin önemini vurguladı. İlgüner, şehirlerin sıradanlıktan kurtarılması için de güncel gelişmelerin takip edilip, değerlendirilmesi ve tüm değerlerinin öne çıkarılabilmesi gerektiğini belirtti. İlgüner'e sunumunun ardından teşekkür belgesi verildi.

Açılışın ardından 'Yeşil Belediyecilik' başlıklı oturum gerçekleştirildi. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda uzman konuşmacının katıldığı zirvede iki gün boyunca 'Yeşil Belediyecilik', 'Yeşil Ekonomi ve E-dönüşüm', 'Yeşil Binalar', 'Yeşil Teknolojiler', 'Yeşil Enerji', 'Yeşil Sorumluluk', 'Kentsel Dönüşüm', 'Atık Yönetimi', 'Sürdürülebilir Şehircilik' ve 'İtibarlı Şehirler' konuları değerlendirilecek.


Uzmanlar bir arada


Zirvede, Green Dot Ödüllü ünlü tasarımcı Dr. Hakan Gürsu, Anadolu Üniversitesi Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, ODTÜ'den Doç. Dr. Osman Balaban, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Prof. Dr. Azime Tezer, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Feza Karaer, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, Uluslararası Sürdürülebilir Yapılı Çevre İnisiyatifi Baş Direktörü Nils Larsson da birer konuşma yapacak.



Dünya


Geri Dön