29 / 04 / 2024

Bursa Yıldırım Medresesi’nin içi kalorifer borularıyla doldu!

Bursa Yıldırım Medresesi’nin içi kalorifer borularıyla doldu!

Bursa’da 1390 yılında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Yıldırım Medresesi’nin içi kalorifer borularıyla dolmuş durumda. Bursa’nın en önemli anıtlarından Yıldırım Külliyesinin bir parçası olan tarihi bina, günümüzde dispanser olarak kullanılıyor....



Evrensel gazetesinden Sinem Uğurlu'nun haberine göre, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi'nin düzenlediği, “4. tarihi yapıların güçlendirilmesi ve geleceğe güvenle devredilmesi sempozyumu”nda ilginç bir gelişme yaşandı. Neredeyse bir açık hava müzesi olan Türkiye ’nin ve özellikle de İstanbul’un tarihi yapılarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulanan sempozyumda bu tehlike için çok çarpıcı bir örnek verildi.


Örneği İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay Bursa’dan çektiği fotoğrafla paylaştı. Fotoğrafta, Dünya Mirası adayı Bursa‘daki Yıldırım Medresesi’nin iç duvarlarına döşenmiş kalorifer boruları görülüyor. Ahunbay ayrıca, Yıldırım Külliyesi’ne ait bu medresenin sağlık ocağı olarak kullanıldığı bilgisini verdi. 


Üç gün sürecek sempozyum, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşiyor. Sempozyum, kültürel varlıklarının korunmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.


TARİHİN İÇİNDE KALORİFER BORUSU


Bursa’da 1390 yılında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Yıldırım Medresesi’nin içi kalorifer borularıyla dolmuş durumda. Bursa’nın en önemli anıtlarından Yıldırım Külliyesinin bir parçası olan tarihi bina, günümüzde dispanser olarak kullanılıyor.


Neredeyse bir açık hava müzesi olan Türkiye’nin tarihi yapıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. İşte bu konu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinin düzenlediği ‘4. Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu’nda ele alındı. Üç gün sürecek olan sempozyum, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşiyor.


İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Bursa’dan çektiği bir fotoğrafı katılımcılarla paylaştı. Fotoğrafta, Dünya Mirası Adayı Bursa‘daki Yıldırım Medresesi’nin her yanının kaloriferlerle borularıyla döşendiği görülüyor. Dispanser olarak kullanılan Medrese, Osmanlı mimarisinde, önü kapalı ilk medrese olma özelliğini taşıyor.


BURSA'NIN EN GÖRKEMLİSİ


Yıldırım Medresesi, Bursa’nın Yıldırım semtinde bulunan Yıldırım Külliyesi’nin bir parçası. Bir tepecik üzerinde bulunan Külliye’yi, Yıldırım Bayezid 1390’lı yıllarda yaptırdı. Bursa’nın en görkemli anıtlarından birisi olan tarihi mirasın içinde; mutfaklar, iki medrese, hamam, han, hademelerin evleri, ahır, kuyu ve dârüşşifâ vardı. Bugün sadece cami, hamam, bir medrese ile dârüşşifâ kaldı. 1640, 1649, 1671, 1825 ve son olarak 1953’te onarılan medrese, dispanser olarak kullanılıyor.


‘TARİHİ YERLER RANTA AÇILIYOR’


Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, yok olma tehdidi altındaki kültür miraslarının korunması için özel önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti. İstanbul’un “Kültür Başkenti” diye tarif edildiğini söyleyen Gökçe, buna karşılık, tarihi yerlerin koruma bilinci olmadan rant alanına çevrildiğini ifade etti. “Kentin en can alıcı yerlerine oteller, AVM’ler yapılarak kentler hedef seçilmiştir” diyen Gökçe, Haliç Tersanesi örneğini verdi. Fatih Sultan Mehmet’ten bu yana ayakta kalan Haliç Tersaneleri’nin, Haliç Port projesiyle satıldığını söyledi. 


Time Türk


Geri Dön