02 / 05 / 2024

Bursa Zafer Plaza'nın aylık kirası ne kadar?

Bursa Zafer Plaza'nın aylık kirası ne kadar?

Yeni Dönem Gazetesi'nin yazarlarından Yüksel Baysal bugünkü yazısında Zafer Plaza’nın aylık kirasından bahsetti. İşte Yüksel Baysal'ın o yazısı...



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, birkaç gün önce düzenlediği toplantıda Bursa’nın gelirleriyle ilgili değerlendirme yaparken, isim vermeden, bir iş adamının Bursa’dan ayrıldığını, kentin bu getiriden mahrum kaldığını söyledi.


Doğrusu bu ismi merak ettim ve Başkan Altepe masamıza oturunca sordum.


O isim Aziz Torun’muş…


Ertesi gün de köşemde şunları yazdım:


“Başkan Altepe, Aziz Torun’un sadece Zafer Plaza’dan aylık 1,5 trilyon lira kira aldığını, yılda 18 trilyon lira ettiğini, bunun Bursa açısından bir gelir kaybı olduğunu söyledi.


Zafer Plaza’dan aylık 1,5 trilyon alındığına göre Korupark’ta bu miktar tahminen aylık 15 trilyondur.


Yani Aziz Torun’un yılda 150 trilyon liradan fazla para kazandığı Bursa’ya artık bir kuruş katkısı olmayacak.


Kamudan bedavaya sayılacak bir paraya, o arsayı alıp, kafadan 300 trilyon lira kazanan, bu merkezin çevresinde kaçak binaları diken, dahası alışveriş merkezinin dört kat altına inerek imara aykırı uygulamaları ile Bursa’dan tepki alan Aziz Torun, Bursa’yı kirletmesinin karşılığında bir bedel ödemeden çekip gitti.


Ne diyelim, umarım bir gün bunun bedelini öder!”


******


Bu yazının yayınlandığı gün MHP’li Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Cemil Aydın’ın iletisi geldi.


Süreci çok iyi özetleyen bu mesaj şöyle:


“Korupark Konut 2. Etap’ta, plan değişikliği yapılarak fazladan yüzlerce daire yapılması yönündeki itirazlar Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından haklı bulunmuş, geçtiğimiz aylarda dosya Osmangazi Belediye Meclisi’nde görüşülüp oy birliği ile mahkeme kararı kabul edilmişti. Ancak karar temyize taşınmıştı. Danıştay Altıncı Dairesi’nden çıkan karar da yerel mahkemenin kararını onayladı.


Korupark evleri ilk etapta, ÇED raporuna göre Resmi Kurum Alanı olarak görülen arazi, yüksek yoğunluklu konut ve ticaret bölgesine çevrilerek yeşil alanlar parsele dahil edilmişti. İkinci etapta ise parsele 400 metre uzaklıktaki bir noktadan en yüksek kaldırım kotu kullandırılarak Korupark Konut Alanı’nda plan değişikliğine gidilerek zemin katlar emsal değerinden çıkartılıp yol baz alınarak inşaata izin verildi. Bu sayede inşaat firması haksız bir şekilde fazladan yüzlerce daire yaptı. Yapılan itirazı mahkeme haklı buldu ve uygulamayı iptal etti. 08 Nisan 2015 tarihli Osmangazi Belediye Meclisi’nde mahkeme kararına uyuldu. Fakat geçen uzun süre içinde konutlar bitti ve iskana açıldı.”


******


MHP’li Meclis Üyesi Cemil Aydın’ın söylediklerini özetlersek, Korupark büyük bir uyanıklığa imza attı.


Mudanya yolunu baz alarak inşaat başlaması gerekirken, eğimden yararlanıp Emek’i temel alarak inşaat yaptı.


Bu durumda üçüncü hatta dördüncü kat bodrum oldu!


Ve Sayın Aziz Torun tam 200 adet fazladan daire elde etti.


Bunun parasal değerinin yaklaşık 100 trilyon lira olduğu hesaplandı.


*******


MHP’li Cemil Aydın’ın bu noktada hem Büyükşehir hem de Osmangazi belediye başkanlarına soruları var?


a) Şimdi ne olacak?


b) Yapılan konutların ruhsat ve yapı kullanma izinleri nasıl izah edilecek?


c) Yeni bir imar planı ile belediye meclisine gelinecek mi?


d) Bu esnada Osmangazi'nin hakkını kim nasıl ödeyecek?


e) Adı geçen inşaat şirketi haksız kazancı Bursa'mıza nasıl iade edecek?


******


Cemil Aydın, bu soruları sorduktan sonra şöyle bir yorumla da mesajını bitirmiş:


“Zamanında plan değişikliği dosyası görüşülürken, bunun yanlış olduğunu kişiye özel plan değişikliği ve rant içerdiğini anlattığımızda AK Partili başkanlık ve meclis grubu siyasi ve sermaye baskısı altında değişikliği kabul ettiler.  Gelinen son durum itibarıyla nasıl bir yol izleyeceklerini hep birlikte göreceğiz? Büyükşehir ve Osmangazi belediyelerinin tutumunu kamuoyu merakla bekliyor. Kamu adına takibimizi sürdüreceğiz.”


******


Onlar takiplerini sürdürsünler, biz de fazladan elde edilen 200 dairenin toplam bedelinin en az yarısının Bursa’ya, Osmangazi Belediyesi’ne iade edilmesi gerektiğini söylemiş olalım.


Yeni Dönem/ Yüksel BAYSAL


Geri Dön