26 / 11 / 2024

Bursa'da 2003'ten bugüne 180 eser restore edildi!

Bursa'da 2003'ten bugüne 180 eser restore edildi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesine atıfta bulunarak, Bursa’da 2003’e kadar 10 tarihi eser restore edilirken, 2003’ten bugüne 180 eser restore edildi, dedi.




Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesine atıfta bulunarak, “Bursa’da 2003’e kadar 10 tarihi eser restore edilirken, 2003’ten bugüne 180 eser restore edildi, ihya edildi. Bunun sonucunda Bursa UNESCO kültür mirasına girdi. Bursa’yı artık bütün dünya tanıyacak” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ulaşımdan spora, altyapıdan tarihi mirasa kadar her alanda yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirterek, “Çalışmalarımız ayrı tempo içinde devam ediyor. Bursa için ne yapsak azdır” diye konuştu.


Bursa Valiliği, Büyükşehir, Yıldırım ve Osmangazi Belediyeleri ile Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından Bursa’da yaptırılan ve 720 milyon TL’ye mal olan 21 yatırımın hizmete açılış töreni için Bursa’ya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Valilik ziyaretinin ardından Atatürk Kongre Kültür Merkezi önündeki tören alanına geldi. Bakan Davutoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Bursa Milletvekillerinin de katıldığı törenin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında kısa bir bilgi verdi. Bursa’nın tarihi günlerden birini yaşadığını ve Büyükşehir Belediyesi’nin 8 tesisinin de aralarında bulunduğu 720 milyon TL’lik 21 tesisin Başbakan Davutoğlu tarafından hizmete açılmasının gurur verici olduğunu kaydeden Başkan Altepe, Türkiye ile birlikte kentlerin de hızlı bir şekilde kabuk değiştirdiğini hatırlattı.


Engeller kalktı, hizmet başladı

Güçle bir Türkiye’nin ancak güçlü yerel yönetimlerle oluşabileceğine dikkati çeken Başkan Altepe, eskiden belediyelerin okullar, dini tesisleri gibi bir çok alana hizmet götürmesinin yasak olduğunu, ancak bu engellerin AK Parti iktidarıyla kalkmasının ardından ihtiyaç olan her noktaya hizmet götürmeye başladıklarını ifade etti. Raylı sistemlere yaptıkları büyük yatırımlarla Bursa’nın 49 kilometre raylı sistem hattına kavuştuğunu dile getiren Başkan Altepe, “3500’ü aşan binayı yıkarak, kentimizi yeni yollar, spor tesisleri kazandırdık. Bursa’nın en önemli kimliği olan ‘tarih başkenti’ kimliğini yeniden öne çıkarmak için yer üstünde imar edilmedik ecdat yadigarı eser bırakmadık. Bu çalışmalarımız sonucunda Bursa 7 setle birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. İznik başta olmak üzere tüm ilçelerimde tarihi miras çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Valiliğimiz öncülüğünde ilçe belediyelerimizle birlikte uyum içinde hizmet ediyoruz. Bursa için ne yapsak azdır” diye konuştu.


“Bursa huzuruna gelene sahip çıkar”

Alanı dolduran vatandaşların yoğun tezahüratları ile kürsüye gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, geçen Mart ayında Bursa’ya geldiğinde, Bursa’ya ‘Ulu şehir’ dediğini hatırlatarak, bu sloganın tutmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi. Toplu açılış töreninin yanı sıra AK Parti yönetimindeki 18 Büyükşehir Belediye Başkanını da Bursa’da buluşturduklarınız hatırlatan Davutoğlu, “Bütün Büyükşehir Belediye Başkanlarının Bursa’dan istifade etmesini, Bursa’nın huzuruna gelmesini arzu ettik. 18 Büyükşehir Belediye Başkanımız ve 9 bakanımızla birlikte Bursa’nın huzurundayız. Sizin huzurunuza geldik. Ulu şehre selam vermeye, ‘hazır ol’ demeye geldik. Çünkü Bursa, huzuruna gelene sahip çıkar” dedi.


Bursa’yı artık dünya tanıyacak

Merkezi hükümet tarafından Bursa’ya yapılan yatırımlara da dikkat çeken Davutoğlu, yeşil Bursa’ya 48 milyon fidan diktiklerini, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da öğrencilere 54 milyon ücretsiz kitap dağıtıldığını vurguladı. Bursa’ya her türlü hizmetin yakıştığını, ancak en çok yakışan hizmetin ise restorasyonlar olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Çünkü Bursa bir kültür şehri. Bursa’da 2003’e kadar sadece 10 tarihi eser restore edildi. Bizim dönemimizde 2003’ten bugüne 180 eser restore edildi, ihya edildi. Aradaki fark bu. Bursa artık UNESCO kültür mirasına girdi. Bursa’yı artık bütün dünya tanıyacak” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da 2011 seçimleri öncesinde 100 proje duyurduklarını hatırlatarak, “Bugün 750 trilyonluk açılışları yapıyoruz. Çok büyük yatırımları süratle bitirdik. Şu sözü vermiştik, 2011 seçimlerinden önce Bursalıların karşısına çıkıp 100 projeyi duyurduk, çılgın değil ayakları yere basıyordu. Yüzde 90’u tamamlanmış, Bursa çalışıyor, kazanıyor, iftihar ediyor. Bursa’ya hizmet etmek ibadet etmek gibidir. AK Parti hükümetleri olarak en iyi oyları aldık. Bursa tarihinde ilk defa Altepe Başkanımız rekor kırdı, ikinci defa Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandık” dedi.

Konuşmaların ardından okul yaptıran hayırseverlere plaket veren Başbakan Davutoğlu, daha sonra yaklaşık 720 milyonluk 21 tesisin açılış kurdelesini keserek hizmete açtı.


Göç Müzesi’ne hayran kaldı

Toplu açılış törenin ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Bursa’nın göç tarihinin anlatıldığı Göç Müzesi’nin açılış törenine katılan Başbakan Davutoğlu, kurdeleyi kestikten sonra beraberindeki Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte müzeyi gezdi. Bursa’nın göç tarihini anlatan belgesel filmi izleyen Davutoğlu, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu ve Kırım göçlerinin anlatıldığı canlandırma ve animasyonları dikkatle izledi. Müzedeki canlandırma kurgusu ve bilgilendirmelerin doğru bir disiplin altında hazırlandığını ifade eden Davutoğlu, böyle bir eseri Bursa’ya kazandırdıkları için Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Başkan Altepe de günün anısına Başbakan Davutoğlu’na göçü anlatan tablo hediye etti.


BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 


Geri Dön