02 / 05 / 2024

Bursa'da İtalya ve Polonya trenleri altyapı imalatları yapılacak!

Bursa'da İtalya ve Polonya trenleri altyapı imalatları yapılacak!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da üretilen yerli tramvayın test sürüşlerinin devam ettiğini belirterek, Bursa’nın bu alanda bir merkez olduğunu, İtalya ve Polonya’daki hızlı trenlerin altyapı imalatlarının Bursa’da yapılacağını söyl



Başkan Altepe, İstanbul - Bursa arası deniz seferlerinin Ocak ayı ortalarında başlayacağını belirterek, kar amaçlamadıklarını tek hedeflerinin bu alanda istikrarı sağlamak olduğunu ifade etti.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Recep Altepe, Haber Türk’te yayınlanan Sami Altınkaya´nın sunduğu ‘Şehrin sesleri’ programına konuk olarak Bursa’da hayata geçirdikleri yatırımlar ile Balkanlar’da yaptıkları tarihi ve kültürel miras çalışmaları hakkında bilgiler verdi.


Yurtdışına yerli üretim başlıyor

Bu dönem Bursa’nın tüm değerlerini en iyi şekilde kullanarak, kenti marka haline getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Başkan Altepe, ‘sanayi kenti’ kimliğini de değerlendirerek Türkiye’nin ilk yerli tramvayının üretimini tamamladıklarını söyledi. Bursa’ya son alınan raylı sistem araçlarından sadece bir tanesine 8 milyon lira, 4’lü bir katara ise 32 milyon lira ödediklerini dile getiren Başkan Altepe, “Bu paraların tamamı yurt dışına gidiyor. Biz bunu üretip, bütün dünyaya satabiliriz dedik. Türkiye ve Bursa bunu başarır dedik. Saç kesme ve bükme makineleri üreten bir firmamızda işin başına danışmanım Taha Aydın geçti ve 2 yılda numune aracı, 3 yılın sonunda da dünya standartlarına uygun, akreditasyon kuruluşlarının yaptığı testlerden geçen aracı üretmeyi başardık. Bu belediyenin yol göstermesiyle oldu. 15 yıllık bir projeksiyonda bu alanda 1 trilyon dolarlık bir Pazar var” dedi.


Bursa’nın raylı sistem araçları konusunda bir merkez haline geldiğini dile getiren Başkan Altepe, “Ürettiğimiz araçlar Almanya caddelerinde ve Paris’te de gidebilir. Tamamen dünya standartlarında. Bunun yanında hızlı tren üretimi de Bursa’da yapıldı. Mart ayında seri imalatlar başlıyor. İtalya ve Polonya’nın hızlı trenlerinin yürür aksamı, altyapısı Bursa’da yapılacak. Bu imalatlar dünya şirketleriyle ortak olarak yapılıyor. Bu ülke ekonomisi açısından da önem taşıyor. Merkez Bursa olsa da Adapazarı, Samsun, Kayseri, Konya ve Sivas’ta da parça üretimleri yapılacak. Bu gerçekten çok önemli bir hamle ve örnek bir çalışma” diye konuştu.


Deniz seferleri Ocak ortasında başlıyor

Bursa - İstanbul arasında deniz seferlerinin başlatılması yönündeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Altepe, İDO’nun bu konuda çok güzel hizmetler yaptığını ancak özelleştirmeden sonra yaşanan dinamik fiyat uygulaması, saat başı değişen fiyatlar ve sefer saatlerindeki değişikliklerin vatandaşlara sıkıntı yaşattığını söyledi. Bursa tarafından deniz ulaşımı başlatılması yönünden vatandaşlardan yoğun talepler geldiğini dile getiren Başkan Altepe, “İstanbul ve Bursa birbirine entegre şehirler ve ulaşımdaki aksaklıklar nedeniyle bu işin tek elden yürümeyeceği anlaşıldı. Bizim belediye olarak düzenleyici bir kuruluş olarak bu işe girmemiz gerektiği ortaya çıktı. Nasıl belediyeler işi olmamasına rağmen ekmek üretim bu alanda dengeleyici oluyorsa, bu alanda da yatırımları başlattık. Gemilerimizden biri geldi Mudanya’da hazır. Diğer iki gemimizin de yurtdışında bakımları yapılıyor. Hedefimiz Ocak ayı ortalarında seferleri başlatmak. Hem Kabataş hem de Mudanya’da yolcu salonlarımız, tüm sistemlerimiz hazır. Bizim amacımız deniz ulaşımında istikrarı sağlamak. Kar amacı gütmüyoruz. Zaten iki kent arasında hareket arttıkça, ekonomiye da katkı sağlayacak. Bursa’yı İstanbul’un dinlenme, nefes alma mekanı haline getirme yönünde birçok projemiz var. Uludağ, kaplıcalar, tarihi mekanlar ve doğal güzelliklerimiz var. Niçin İstanbullular dinlenmek için daha çok Bursa’yı tercih etmesin” diye konuştu.


Balkanlar Avrupa’daki ön karakolumuz

Balkanlar’ın başta Bursa olmak üzere Türkiye açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Başkan Altepe, Balkanlar’ı fetheden Murat Hüdavengidar’ın pek gündeme gelmediğini hatırlatarak, bu nedenle Kosova’da da 8 yıl önce Murat Hüdavendigar’ı anma törenleri düzenlemeye başladıklarını kaydetti. Murat Hüdavendigar’ın girdiği 37 büyük savaşın hepsini kazandığını ve Kosova savaşında kazandığı bir savaş sonrası şehit olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, “Biz ecdadımızın bize emaneti olan bu topraklardaki Müslümanların kültürlerini en iyi şekilde yaşamasını istiyoruz. Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Bosna Hersek başta olmak üzere tüm balkanlarda faaliyetlerimizi başlattık. Buralar çok etnikli, çok dilli, çok dinli ve kültürlü bir bölge ve herkesin bu bölgede hesapları var. Balkanlar bizim de Avrupa’daki en önemli ön karakolumuz. Buradaki insanlar bizim için önemli. Türkiye’nin ve Bursa’nın varlığını bu bölgede hissettirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön