18 / 07 / 2024

Büyükçekmece, sayfiye özelliğini koruyor

Büyükçekmece, sayfiye özelliğini koruyor

Büyükçekmece'de 25-30 yıllık sitelerde 100 bin TL'nin altında fiyatlara bile villa bulunurken, lüks sitelerde ise villa fiyatları 2 milyon doları geçebiliyor




Yeni ilçe olan Beylikdüzü ve Esenyurt kopmadan önce, 700 bin sınırına dayanan nüfusu ile İstanbul'un en hızlı büyüyen ilçelerinden olan Büyükçekmece'de nüfus, bölünme sonrası 200 binin altına gerilese de yazlık nüfus yarım milyona yaklaşıyor. Bu anlamda Büyükçekmece Gölü'ne ve Marmara Denizi'ne nazır semtleri ile sayfiye yeri özelliği taşıyan Büyükçekmece, hızlı gelişmesine ve peşpeşe yükselen yeni siteler ve apartman bloklarına rağmen önümüzdeki 30-40 yıl içinde de yazlık nüfus çekmeye devam edecek.

100 bin TL'den ucuz dubleks

Beylikdüzü ve Esenyurt'un ayrılmasından öncesine ait istatistiklere göre, Büyükçekmece'de son 10 yılda 250 bin konut yapıldı. Bu rakamda aslan payını Beylikdüzü ve Esenyurt'un aldığı bir gerçek. Fakat, Büyükçekmece merkezde ve Mimaroba-Sinanoba bölgesinde de son yıllarda hızlı ve modern bir yapılaşma dikkat çekiyor. İstanbul'un yeni konut bölgelerinden olan Büyükçekmece'de müstakil apartmanlarda 90-100 metrekarelik standart dairelerin fiyatları 45-50 bin TL'den başlıyor. Kriz döneminde Tepecik bölgesinde deniz ve göl manzaralı sıfır dubleksler bile 100 bin TL'nin altına kadar geriledi. Halen 300-350 TL'den başlayan kiralıkların da bulunabildiği Büyükçekmece'de, Sinanoba'daki lüks sitelerde daire fiyatları 500 bin TL'yi geçebiliyor. Lüks villa sitelerinin yanı sıra, Kumburgaz ve Güzelce'de denize yakın 25-30 yıllık sitelerde masraf isteyen kelepir villalar da var. Masraf isteyen villalar 85-90 bin TL'dan başlayan fiyatlara alıcı beklerken, depremden sonra yapılan sitelerde, lüks villaların fiyatları milyon dolarları geçebiliyor.

Emlak Pazarı Dergisi'nin haberine göre, bölgenin E-5 ve TEM'e komşu olması, ulaşımın kolaylaşması ve yeni yatırımlar, bölgenin değerini gelecekte de artıracak unsurlar. TURYAP Büyükçekmece Temsilciliği'nden Şaban Türker-Kezban Duman, yazları çok daha hareketli geçen ilçede, sürekli ikamet etmeyi tercih edenlerin de arttığına dikkat çekiyor. Türker ve Duman, "2004 yılında doğalgazın gelmesiyle birlikte birçok kişi evlerine kombi döşetip yaz-kış yaşamaya başladı. Buna karşın sezonluk kiralamalar halen popüler. Ulaşımın kolaylaşması Büyükçekmece emlak piyasasını olumlu etkiliyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde konut fiyatları diğer bölgelere göre daha fazla değerlenebilir" ifadelerini kullanıyor.

Müteahhitlerin dikkatini çekti

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de, bölgenin 10 yıllık gayrimenkul sürecini ve yeni dönem projelerini değerlendirirken "1985 yılına kadar İstanbul'un sayfiye köylerinden biri olan Büyükçekmece'de, 1985-1995 yılları arasında planlamayla beraber modern şehircilik hayatı başladı. Sonrasında ise çok hızlı yükselen bir inşaat sektörüne şahit olduk" diyor. Hasan Akgün, şu ifadeleri kullanıyor: "Yatırımcıların çeşitli olması farklı mimari tarzları ortaya çıkardı. İlçeyi tanıtmak için çok çaba sarfettik, karşılığında da zengin bölgelerin müteahhitleri Büyükçekmece'yi keşfetti. Çevre düzeni ön planda olan lüks ve modern site anlayışıyla birlikte rönesans dönemi başladı. Lüks villalar 750 bin dolardan başlayıp 2 milyon 250 bin dolara kadar çıkıyor. İmar plansız yer bırakmadık. Şehircilik doktoru olarak, 1990'dan bu yana bir karış imar plansız yer bırakmadım. Büyükçekmece halkı değil gecekonduyu, kaçak inşaatı bile bilmez. Belediyeye gelen vatandaşa inşaat ruhsatı verebilirsen, kaçak yapılaşmaya neden ihtiyaç duyulsun ki?"
 
Galatasaray'ın Florya tesisleri Büyükçekmece'ye taşınacak

Yaklaşık 4 yıl önce başlatılan bir çalışmada gelinen son nokta hakkında da bilgiler veren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Galatasaray'ın Florya tesislerinin Büyükçekmece gölü kenarındaki yaklaşık 250 dönümlük araziye taşınması için vatandaşlara ait yerleri 49 yıllığına kiraladıklarını bildirdi. Akgün, 3 yıl önce "Galatasaray bizden özellikle eğitime dönük, futbolcu hazırlığı ve antrenmanların yapılabileceği Florya'nın taşınabileceği bir alan istemişti. İmar planlarında çıkan düzgün bir alan bulduk, çalışmalarımız 2005 yılında başladı. Tamamıyla sportif faaliyetlere ayrılan alandan, yaklaşık 200-250 dönümü Galatasaray Spor Kulübü'ne altyapı tesisleri olarak tahsis etmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz" demişti. Başkan Akgün, son açıklamasında ise "Galatasaray tesisleri Büyükçekmece'ye geliyor. Planlanan bölgeye İstanbul'un en büyük 5. stadını yaptık. Galatasaray daimi delegesi olduğum için projenin içindeyim ama tesisi buraya taşıma amaçlarımdan biri de Büyükçekmece ve çevresindeki spor altyapısını desteklemek" ifadelerini kullandı.
 
Kiracı veya sezonluk gelenler 'ev'leniyor

Büyükçekmece sakinleri de ilçe ile kurdukları bağ kunusunda ilginç ifadeler kullanıyor. Emlak Pazarı'nın haberine göre Büyükçekmece sakinlerinden Sevil Çongar, "Buraya ilk defa 37 yıl önce kiracı olarak geldim. 1978 yılında kendi evimizi aldık ve her yaz gelmeye başladık. Zaman içinde eşimle birlikte yatırım amaçlı bir kaç daire daha edindik. 1987'de 2+1'lik, 140 metrekare dairemizi o zamanın 50 milyon lirasına almıştık. Şimdiki değeri 200 bin TL civarında. Dairelerin bazılarını sezonluk bazılarını da sürekli olarak kiralıyorum. Sezonluk gelenler hep ev sahibi olarak ayrılıyor" dedi. Önceleri sadece 'yazlık' olarak gördüğü Büyükçekmece'ye artık kışın da gelmek için doğalgaz aldığını aktaran Çongar, sayfiye yeri gördüğü Büyükçekmece'nin sahil ve kumsalının temiz kalmayı başardığını söylüyor. İlçe sakinlerinden Ulaş Gezer ise "28 yaşındayım. Büyükçekmece'ye 1987 yılında yazlıkçı olarak gelmeye başladık. 2000 yılından itibaren de burada sürekli yaşamaya başladık. Henüz genç olmama rağmen bu değişime inanamıyorum. Ben küçükken ıssız olduğu için gidemediğimiz yerler artık evlerle dolu, domates tarlaları şimdi işlek caddelere dönüştü. Büyükçekmece artık sahil kasabası değil modern bir kent" diye konuşuyor. Zehra-Zülfü Cihangir de Büyükçekmece'de ev sahibi olmanın gençlik hayalleri olduğunu belirtip şöyle devam ediyor: "Burayı o kadar seviyorduk ki, balayımızı bile burada geçirmiştik. 2005 yılında daire sahibi olduk. Şimdilik yazlıkçı olarak geliyoruz ama ileride sürekli yaşamayı planlıyoruz. Bizim için buranın en güzel yanı düzenli oluşu."

Bölgede 5 yıl içinde 6 tane 5 yıldızlı otel 3 yat limanı olacak

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, ilçenin geleceğinin parlak olduğunu ve yeni yatırımların süratli devam ettiğini söylüyor. Büyükçekmece ve çevresindeki düzenli yapılaşma sonucunda bölgede bir "yatırımlar silsilesi" oluştuğunu iddia eden Başkan Akgün, önümüzdeki 5 yıl içinde bölgede; 22 büyük alışveriş merkezi, 6 üniversite (Aral, Fatih, Arel, Beykent, Kültür ve İstanbul Üniversitesi'nin kampus inşaatları devam ediyor), 6 tane 5 yıldızlı otel, 3 tane yat limanı olacağını söylüyor. Büyükçekmece'de nüfusun yazları iki kat arttığını söyleyen Akgün, "Tüm bu yapılaşmaya karşın bölge en az 2050'ye kadar sayfiye yeri olarak kalmaya devam edecek" diyor.

Ali ÖZTÜRK/Hürriyet


Geri Dön