Büyümede aslan payı sanayinin!
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptığı açıklamada 2015 yılında cari açık ve enflasyondaki iyileşmelerin finansman maliyetlerini düşürerek yatırımlara ivme kazandıracağını söyledi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 2015 yılında cari açık ve enflasyondaki iyileşmelerin finansman maliyetlerini düşürerek yatırımlara ivme kazandıracağını söyledi.
Bahçıvan buna karşın daralan ihracat pazarları, euro etkisi ve dahilde işleme rejimine ilişkin uygulama değişikliklerinin yaratabileceği olumsuzluklarla ihracatta ivme kaybı yaşanabileceğine dikkat çekti.
'Cari açık ve enflasyondaki iyileşme ivme kazandıracak'
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin "2014'ü Bitirirken Sanayimizin ve Ekonomimizin 2015'ten Beklentileri" gündemiyle gerçekleştirilen olağan aylık toplantısında konuşan Bahçıvan, 2015'in Türkiye ekonomisi için 2014'e kıyasla daha olumlu geçmesini beklediklerini belirterek, "Küresel ekonomideki toparlanmanın yol alması halinde ülkemiz de bu gelişmeden olumlu etkilenecek. Cari açık ve enflasyondaki iyileşmeler finansman maliyetlerimizi düşürerek yatırımlarımızı bir miktar ivmelendirebilir" dedi.
'Büyümenin 1 puanı sanayinin'
Türkiye sanayisinin 2014'te zorlu koşullara rağmen üretimini artırdığını belirten Bahçıvan, yılın ilk üç çeyreğinde gerçekleşen yüzde 2.8'lik büyümenin bir puanlık kısmının sanayi sektörü katma değerindeki artıştan kaynaklandığına dikkat çekti.
İhracat performansındaki artışın iyileşmeye önemli katkıda bulunduğunu vurgulayan Bahçıvan, euro bölgesinde durgunluğun devam etmesi, Rusya-Ukrayna krizinin etkileri ve Irak-Suriye odaklı gelişmelere rağmen, sanayi sektörü ihracatının yüzde 5.4 arttığını; TL’nin geçen seneye göre daha rekabetçi bir düzeyde olmasının da ihracatın iyileşmesinde etkili olduğunu söyledi.
'İhracatta bazı endişeler var'
Bahçıvan, buna karşın 2015'te ihracat konusunda bazı endişeler taşıdıklarını belirterek, "Daralan ihracat pazarlarımıza, çapraz kurdan kaynaklanan euro bazlı olumsuz gelişmeye, temel hammadde girdilerinin birim fiyatlarından kaynaklanan ciro kaybına ilaveten, ülke içinde ihracatçılarımızı kaygılandıran bir başka gelişme daha var" dedi ve ekledi:
"Dahilde işleme rejimi belgeleri kapatma işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek olması, endişenin kaynağını oluşturuyor. Bu düzenleme, ihracatçılarımızın son zamanlarda gümrüklerde yaşadığı sorunları daha da artıracağı gibi, artan bürokrasinin ihracatımıza ivme kaybettirme riskini de göz ardı etmemeliyiz."
Bahçıvan, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte rublede yaşanan değer kaybının da, Rusya'dan önemli bir ihracat ve turizm geliri sağlayan Türkiye için olumsuzluklar taşıdığına dikkat çekti.
Haziran 2015'te yapılacak genel seçimler, ABD para politikasındaki sıkılaşma beklentisi, euro bölgesindeki durgunluğun öngörülenden daha uzun sürmesi gibi risklerin de 2015'te sanayiciler tarafından gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Bahçıvan, 2015'te yapılacak genel seçimlere ilişkin olarak popülist söylem ve uygulamalardan da kaçınılması gerektiğini ifade etti.
Bahçıvan buna karşın, "Cari açıktaki düşüşün devam etmesi, ilerleyen aylarda dış finansman açığımızı olumlu yönde etkileyerek ülkemize ilişkin risk algısını ve piyasalarda oluşan faiz oranlarını da iyileştirecektir" dedi.
Dünya