06 / 05 / 2024

Çalışana tamamlayıcı emeklilik yolda

Çalışana tamamlayıcı emeklilik yolda

OVP'ye göre yani 2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda özel emeklilik sisteminde devrim yaşanacak. Programa göre 6.5 milyon çalışanın tasarruf ettiği otomatik katılım sistemi çalışanlar için uzun dönemli ve tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürülecek. 



BES’te biriken tasarrufların bir kısmının acil ihtiyaçlar için kullanılması, konut alımı, evlilik, eğitim gibi ihtiyaç duyulacak durumlar için de BES birikimine başvurulması planlanıyor. Yeni düzenlemenin detaylarını Hürriyet yazarı Noyan Doğan köşesine taşıdı...

Çalışana tamamlayıcı emeklilik nasıl işleyecek?

2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte ayrıntıları da ortaya çıktı. OVP'de istihdamın artırılmasına yönelik adımlar var. Noyan Doğan'a göre OVP'de üç yılda atılacak adımlar içinde çalışanları yakından ilgilendirecek önemli bir detay var. Buna göre otomatik katılım sistemi, diğer emeklilik sistemleri ile birlikte değerlendirilecek. Çalışanlar için uzun dönemli ve tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemin haline gelecek.

Çalışana tamamlayıcı emeklilik geliyor

Ootomatik katılım sigortası çalışanlar için nasıl tasarruf ve emeklilik sistemine dönüşecek? Otomatik katılım sistemi ile kasıt, Bireysel Emeklilik Sistemi yani BES... Çalışanların, işverenleri tarafından BES’e dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik katılım sistemi, 2017 yılında başladı ve tüm çalışanların maaşlarından yüzde 3 kesilerek, BES’e aktarıldı. Çalışan istedikleri takdirde sistemde kaldı. İstemeyen çıktı. Yani, çalışanların sisteme girişi zorunlu ama çıkış serbest.

Otomatik katılımın başladığı 2017'den beri 24 milyona yakın çalışan işverenleri tarafından BES’e dahil edildi, bunların 18 milyona yakını sistemden kendi isteği ile ayrıldı. Bugün 6.5 milyon çalışan otomatik katılım sistemi ile tasarruf ediyor. 6.5 milyon sayısını pek de azımsamamak gerekiyor.Yani çalışanların dörtte biri özel emeklilik sisteminde ve tasarruf ediyor.

45 yaş sınırı kaldırıldı

Otomatik katılım sisteminde 2022 başında değişikliğe gidildi. Sistem başladığından 45 yaş altını kapsayan uygulamada otomatik katılımda yaş sınırı kaldırıldı.  45 yaş üstünün de sisteme girmesi sağlandı.

Bugün her yeni işe giren ya da iş değiştiren işvereni tarafından maaşından yüzde 3 kesinti yapılarak, otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil ediliyor. İsteyen cayma hakkını kullanıp otomatik katılımdan ayrılıyor, isteyen sistemde devam ediyor. Devlet de her bir çalışanın maaşından yapılan BES kesintisine, yüzde 30 katkı yapıyor. Bu yılın temmuz ayından itibaren asgari ücretli çalışanın maaşında aylık 194 lira yıllık da 2.329 lira kesilerek, otomatik BES’e aktarılacak. Devlet de maaşlardan kesilen 194 lira karşılığında her ay 58 lira katkı yapıyor.

Noyan Doğan'ın yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön